Apicultorii din Firminis, Cristur si Dobrin sunt disperati. Albinele le-au murit intoxicate dupa ce cativa localnici inconstienti au erbicidat cultura de floarea soarelui

In cursul zilei de sambata, mai multi apicultori din satele Firminis, Cristur si Dobrin au observat ca toate albinele sunt moarte. Nestiind ce s-a intamplat cu ele, care este fenomenul care a dus la moartea lor in cursul zilei de luni, un apicultor din Firminis a dus la laboratorul Directia de Siguranta Veterinara si Sanatatea Alimentelor (DSVSA) mai multe albine pentru analize. In urma primelor analize s-a descoperit ca albinele nu au murit din cauza vreunei boli, ci, cel mai probabil, din cauza unei substante to-xice. Localnicii au banuit din start ca este vorba de erbicide. Ne-am deplasat in localitatile Firminis si Cristur in urma sesizarilor si am constatat dezastrul. Mii de albine moarte in stupi si in jurul stupilor. „Ne-au murit sute de familii de albine. Este incredibil. Cineva a erbicidat cu o substanta toxica. Am dus albine la analize si s-a descoperit ca au murit intoxicate”, ne-a spus Pintea Ioana, sotia unui apicultor din Firminis, care detinea 14 familii de albine.
Primaria din comuna Mirsid, de care apartine localitatea Firminis, nu a fost anuntata conform legistatiei in legatura cu intentia de a erbicida in zona. „Nu am fost anuntati de nici un localnic ca vrea sa erbicideze si ca urmare nu am avut cum sa anunt apicultorii sa stie ce sa faca cu albinele in acest caz. De obicei se anunta primaria din comuna si apoi, noi, mai departe, anuntam apicultorii despre actiunea de erbicidare”, ne-a declarat ieri primarul comunei Mirsid, Bereschi Calin. In Firminis, patru crescatori de albine au fost loviti de acest dezastru. Inclusiv preotul Porumb Ioan, care avea peste 100 de familii de albine.
La Cristur, in comuna Criseni, am intalnit mai multi apicultori suparati si revoltati de cele intamplate, care ne-au spus ca le-au murit albinele si ca sunt convinsi ca cineva din sat a erbicidat cultura de floarea soarelui si, din cauza vantului din ultimele zile, substanta toxica pe care a imprastiat-o s-a raspandit pe toata zona localitatii si peste deal catre Firminis. Apicultorii pagubiti presupun ca substanta nu este cea cu care se obisnuieste sa se erbicideze, ci cu siguranta este un amestec toxic. |ase apicultori aveau familii de albine afectate in proportie de 50 la suta sau chiar de 80 la suta. „Nu am fost anuntati de catre primarie ca se va face erbicidare, si chiar daca eram anuntati, erbicidarea nu se face cand este vant. Ne-am trezit doar ca ne-au murit albinele. Este dezastru. Eu din asta traiesc. Vand produsele apicole in tara, prin Bucuresti, Baia-Mare, Bistrita etc”, ne-a spus un apicultor. In Cristur am sesizat ca situatia sta mult mai rau decat in Firminis sau Dobrin. Stupii erau plini de albine moarte, iar cele care au mai ramas erau bulversate, ametite si agresive si „s-ar putea sa nu mai ramana nici una”, ne-a spus plangand Szekely Erjike, sotia unui apicultor, care deăinea 85 de familii de albine. „Am chemat un medic de la DSVSA si politia. Politistii au venit si au constat fenomenul si au facut poze. Speram sa se gaseasca persoanele care au erbicidat cu substante toxice si sa se ia masuri. Noi ii vom da in judecata daca se constata ca asa s-a intamplat, cum presupunem noi apicultorii”, ne-au spus mai multi apicultori pagubiti.
De la Dobrin ne-a fost semnalata o situatie similara. Cu detalii despre amploa-rea fenomenului vom reveni in ziarul de maine.

DSVSA face investigatii
Directorul executiv al DSVSA, Mircea Martin, a declarat ieri pentru Graiul Salajului ca s-au facut analize. A fost trimis in cursul zilei de ieri un medic veterinar care va merge peste tot pe unde sunt probleme de acest gen. „Se recolteaza albine, se vor face analize epidemiologice. Vom analiza toate probele in laborator din punct de vedere al examenului parazitologic si bacteriologic, iar pentru examenul toxicologic vom trimite probe la laboratorul de la Institutul de Diagnostic si Sanatate Animala, pentru a fi analizate. Se va identifica sursa de poluare. Voi impune primariilor din localitatile afectate sa nu se mai dea voie sa se faca erbicidare pana nu se identifica cu exactitate ce a produs acest fenomen neplacut”, ne-a spus Mircea Martin.