Candva, barbatii plecau la razboi. Acum, mamele sunt nevoite sa isi lase copiii acasa si sa isi urmeze barbatii intr-un altfel de razboi: acela al supravietuirii. In Romania exista o situatie speciala in ceea ce priveste plecarea parintilor la munca in strainatate. Statisticile la nivel national arata ca la sfarsitul anului 2012 numarul total de copii ai caror parinti sunt plecati la munca in strainatate se ridica la aproape 80.000. Pe de o parte, parintii incearca sa substituie relatia parinte – copil cu un suport financiar cat mai mare, insa situatia nu este favorabila pentru niciuna dintre parti. Parintii „cumpara” iubirea copiilor cu diverse cadouri, spre bucuria acestora. Pe de alta parte, cei mici nu constientizeaza valoarea cadourilor. Cei mai multi, insa, ajung sa se bucure de o prea mare libertate pe care nu stiu sa o gestioneze si intra in anturaje neprielnice pentru statutul lor. Nu trebuie sa te straduiesti prea tare sa gasesti grupuri de tineri care se manifesta agresiv. Trebuie doar sa le dai cel mai mic semnal, e de ajuns o privire de multe ori sa le dai ocazia sa faca scandal. Beau si se drogheaza la colt de blocuri sau sambata in cluburi. Nu are cine sa ii verifice cand se intorc acasa, poate doar bunicii sau rude mai indepartate, de care oricum nu mai tin cont.
Sa nu mai vorbim de situatia in care parintii aflati dincolo, dorind sa le asigure un viitor cat mai favorabil odraslelor, ii trimit la facultate, in Cluj sau in alte centre universitare. Ce se intampla pana la urma in multe dintre aceste cazuri? Pentru acesti studenti in devenire, „primii sase ani sunt grei…pana ajung in anul trei”. Am trait acolo si am vazut exact cum stau lucrurile. Incet, incet, ajung sa nu mai aiba interes pentru scoala si o abandoneaza. Cu toate acestea, cel putin trei ani de zile au bani asigurati de la parinti pentru a-si plati „taxele”.Copiii singuri se descurca greu in viata, chiar daca resursa financiara le este asigurata de parintii plecati in strainatate. Este unul din cazurile in care banii nu ajuta prea mult, ba pot fi un instrument daunator.
Copii singuri, pe banii parintilor
Articole
Metodele de predare de tipul „stai jos și scrie” trebuie interzise, susține ministrul educației, Daniel David
Ministrul Educației: Metodele de predare de tipul „stai jos și scrie” trebuie interzise. Directorii de școală să își monitorizeze profesorii Formula de predare în care îi spui elevului „stai jos și scrie după dictare” trebuie interzisă, dacă acel conținut dictat este în manuale sau în alte tipuri de suport, a anunțat ministrul educației, Daniel David. „Aici trebuie să fie acele mecanisme pe care le implementează inspectoratul, care organizează titularizarea, directorii de școală trebuie să își monitorizeze profesorii,…
Mai mult...În 2025, Bacalaureatul începe din ianuarie
Elevii din clasele a XII-a și a XIII-a susțin luna aceasta probele de competențe ale examenului de Bacalaureat. O altă noutate față de anii anteriori este aceea că elevii vor putea să-și vadă lucrările după afișarea rezultatelor inițiale, înainte de a depune contestații. În perioada 27-29 ianuarie va avea loc evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română. În intervalul 29-31 ianuarie e programată evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă, în perioada 3-5…
Mai mult...