La ferma didactica din Simleu Silvaniei sunt asteptati sambata sute de salajeni, crescatori de ovine, dar si iubitori ai ceea ce inseamna traditional. In judetul nostru, si nu numai, oieritul este o activitate in ascensiune, desi pana cu vreo trei ani in urma a avut o lunga perioada de declin. Imbucurator este faptul ca in ultimii 5-6 ani numarul de oi din Salaj s-a dublat, iar unele rase au fost ame-liorate. Din acest motiv, Asociatia Crescatorilor de Ovine „Ovis” Salaj organizeaza sambata, incepand cu orele 10.30 o reuniune a oierilor salajeni si nu numai. Spun si nu numai pentru ca Nicolae Tap, presedintele Asociatiei „Ovis” declara pentru „Graiul Salajului” ca „au fost trimise peste 80 de invitatii presedintilor asociatiilor de ovine din tara, mai bine de jumatate dintre ei confirmand pana ieri prezenta la intalnirea de la Simleu Silvaniei. Totodata si-au anuntat prezenta si reprezentanti ai Oficiilor de Reproductie si Selectie Animala din judetele Regiunii de Nord-Vest” Acestia si toti oierii sunt interesati de rezultatele metisarii dintre rasa Turcana si oi din diferite rase de carne, aduse in Salaj din tari europene. Un rezultat bun, in acest sens, a fost incrucisarea dintre Turcana romaneasca Alba norvegiana. Cei prezenti vor putea admira, dar si primi informatii despre conditiile metisarii, calitatea metisului, adaptarea sa la clima si temperatura din Transilvania. Dupa vizitarea expozitiei de metisi, cei prezenti vor asista la o demonstratie de tuns oi. Deci nu la un concurs. Potrivit lui Tap, tunsul oilor se va efectua cu clasica foarfeca Ca asa-i obisnuinta la noi. Dureaza mai mult, dar e… „ecologic”. In paranteza fie spus, in urma cu vreo patru ani, la un concurs de tuns oi care s-a tinut la Jibou si la care au participat si trei norvegieni, acestia priveau cu atata nedumerire la romanii care tundeau oile cu foarfeca, incat unul dintre ei s-a apropiat de un „fri-zer” de mioare si i-a oferit aparatul electric de tuns oi. A incercat romanul sa-l manuiasca, incrustand in cateva locuri pielea animalului, dupa care a aruncat masinaria cat colo, spre rumoarea asistentei si indignarea norvegianului. Pe langa oi, berbeci si mioare la expozitie vor „defila” si cainii si magarii, pentru ca si aceste patrupede fac parte din …marea turma.
Intalnirea oierilor de la Simleu nu se poate incheia altfel decat cu o masa traditionala, la care produsele de baza vor fi casul de oaie, branza de burduf, urda, jintita si zerul, alaturi de clisa de casa, ceapa de Pericei, painea coapta pe vatra si, bineinteles, nelipsita palinca.