A venit caldura si, in unele zone ale munici-piului, mirosuri pes-tilentiale „iti muta nasul”. Asta am sesizat ieri, in urma unei anchete pe care am facut-o la sesizarile unor zalauani care nu mai pot sa stea in case de mirosurile venite din canale sau de la subsolurile blocurilor.

Strada „Parfumata” a Zalaului
Pe Strada Vanatorilor, in orice moment poate izbucni un focar de infectie. Cu atat mai grav cu cat in zona se joaca zilnic o multime de copii. Situata in partea sudica a municipiului Zalau, strada se intinde pe o lungime de 1.100 de metri si detine in jur de 75 de imobile. Este „demna” de Evul Mediu din cauza lipsei infrastructurii. Nu cu mult timp in urma, fiind prezenti in zona, am fost atentionati de catre locuitorii acestei strazi ca, imediat ce va veni caldura, mirosurile cauzate de insalubritatea unor fose septice, dar si de mizeriile de la subsolurile blocurilor din vecinatate, se vor inteti si nici nu vei mai putea respira daca treci pe acolo. Acum, dupa ce a venit caldura, am mers la fata lo-cului, iar toate cele spuse se confirma fara doar si poate. Zona prezinta un adevarat pericol pentru cei care locu-iesc acolo. Asta pentru ca fosele septice ale locuitorilor se deverseaza in santuri. Cel mai trist este ca santurile nu sunt nici macar betonate, iar apa menajera care ajunge aici se imbiba in pamant si este emanat un miros foarte urat. Unii locuitori din zona ne-au declarat ca toate reziduurile din canalizarea de pe strazile laturalnice se scurg aici, fiind panta. Din banii lor, locuitorii de pe strada Vanatorilor au achizitionat conducte pentru aductiunea de apa pe o lungime de 900 de metri. Pentru ca un rau nu vine niciodata singur, reziduurile de la cateva blocuri din vecinatatea strazii, care nu au nici cana-lizare, nici fose septice, se aduna gramada in gradinile unor locuitori de pe strada cu pricina. „Nu putem sa deschidem ziua geamurile. Mirosurile ne intra in casa”, ne-a declarat un locatar din zona. De-a lungul timpului, locuitorii de pe strada Vanatorilor au strans semnaturi si au facut sesizari la Primaria Munici-piului Zalau, pentru a se face canalizare, dar pana acum au avut parte doar de promisiuni si nu s-a facut nimic concret. „Am fost in audiente la primar si de fiecare data zicea ca va face anul viitor, pentru ca nu sunt fonduri”, ne-a explicat ieri un locuitor de pe strada Vanatorilor.
Radu Nistorescu, administratorul Zalaului, a declarat ieri pentru Graiul Salajului ca „situatia referitoare la canalizarea strazii Vanatorilor este cuprinsa in Master Planul de extindere a canalizarii, care va incepe de anul viitor”. Pana atunci, administratorul Zalaului ii sfatuieste pe locuitorii din zona sa fie mai atenti cu deversarea foselor septice in sant.

Blocurile de la Zahana si CEC sunt pline de „miresme”
In zona blocurilor de la Zahana si pe langa blocurile de la CEC nu poti sa poposesti daca nu iti pui masca. Altfel risti sa te intoxici de la mirosul puternic care iese din canalele din zona. Potrivit informatiilor furnizate de catre un administrator al unuia dintre aceste blocuri, „in toamna care a trecut, Compania de Apa Somes sucursala Salaj a facut o noua canalizare de scurgere, de la CEC pana la Zahana”. Canalizarea cea noua este aproape uscata, pentru ca apele reziduale nu ajung efectiv aici. „Trag” tot spre vechile canale. Asta face ca acestea sa se umple intr-un timp relativ scurt si sa produca efecte nedorite pentru locatari. In interiorul blocurilor, mirosul se simte in fiecare apartament. Si sa nu uitam ca aceste blocuri au cate zece etaje. „Nu putem sa respiram in casa, avem copii mici si ne este frica de efectele pe care le-ar putea avea asupra lor”, ne-a declarat un locuitor de la etajul noua al unui bloc. Locatarii mai sustin ca, desi persoanele abilitate ale serviciilor de salubrizare din cadrul Companiei de Apa Somes vin saptamanal si deschid canalele pentru a le curata, in urmatoarea zi sunt din nou pline. „Ceva s-a gresit cand s-a facut canalizarea noua. Probabil ca nu toate blocurile sunt racordate la reteaua noua de canalizare si apele reziduale se scurg in canalele vechi”, a declarat un alt loca-tar al unui bloc din zona. „In mod normal, canalele vechi ar trebui sa fie uscate si anulate”, a adaugat acesta. Foarte revoltati, locatarii din zona au facut mai multe sesizari catre conducerea Companiei de Apa Somes, insa pana acum nu s-au luat masuri care sa dea rezultate. Angajatii de la ma-gazinul Cipricom situat la parterul unuia din blocuri s-au aratat nemultumiti de situatie si ne-au declarat ca au in fiecare zi de suferit din aceasta cauza. „In unele cazuri, cand ploua sau cand se lucreaza la canal, nu putem sa stam inauntru”, a declarat unul dintre angajati. Zona blocurilor de la Zahana si CEC a devenit pentru locatari un spatiu infernal, din care cei ce habiteaza aici nu au nadejde de a iesi in curand.

Mirosul „bantuie” si strada Olarilor
O alta zona care este „bantuita” de mirosuri greu suportabile este strada Ola-rilor. Maria Pop, un locatar al unui bloc de pe aceasta strada ne-a declarat ieri ca locuitorii din zona au o problema de canalizare care dureaza de ani de zile. „Din doua in doua saptamani, poate si sapta-manal, suntem nevoiti sa chemam pentru curatarea canalelor, numai ca, de fiecare data cand vin, dansii nu rezolva treaba in totalitate”, a tinut sa precizeze Maria Pop. Vecinii se plang de mirosul greu de suportat care le intra in apartamente, dar si in beciuri si garaje. De cateva ori au curatat ei subsolul blocului. „Noi platim pentru aceste servicii, iar ei nu isi fac treaba si noi avem de suferit”, a adaugat un alt locatar din zona. Maria Pop sustine ca a fost in cateva randuri in audienta la directorul Companiei de Apa Somes si mi-a spus ca de fiecare data sa ii chemam pentru curatare, a adaugat aceasta, conclu-zionand ca nu este o solutie sa se ramana doar la stadiul de sesizare, iar personalul Companiei de Apa Somes sa actioneze in consecinta. Din spusele locatarei, atunci cand angajatii firmei Citadin, care se ocupa de problemele edilitare ale orasului, au amenajat partea de gunoi menajer de la coltul blocului in care locuieste, acestia au acoperit o gura de canal. Acum, aceasta nu mai poate fi curatata si asta ii afecteaza pe locuitorii din zona. In opinia locuitorilor de pe strada Olarilor, solutia ca ei sa poata convietui in casele lor pe timp de vara ar fi sa se faca o noua canalizare aici.