Primul guvern USL aniverseaza azi un an de cand se afla la putere. S-a format pe 7 mai 2012, fiind urmat de un al doilea guvern USL, imediat dupa alegerile parlamentare. USL a castigat alegerile atat pentru Senat, cu 60,03 la suta, cat si pentru Camera Deputatilor, cu 58,63 la suta. Econtext a facut un bilant al primului an de guvernare USL si a identificat 175 de masuri si efecte ale acestei guvernari. 133 de masuri si decizii au impact negativ, 26 au impact pozitiv, iar 16 au impact incert (au atat efecte pozitive cat si negative, fara ca vreo parte sa domine), potrivit analizei Econtext. Multe din promisiunile electorale nu s-au concretizat, desi USL a castigat alegerile cu majoritate covarsitoare.
Dintre aspectele pozitive sunt amintite indexarea pensiilor cu 4 procente, incepand cu 1 ianuarie 2013, decizia de a recurge la concedieri in companiile de stat cu pierderi, rediscutarea proiectului regionalizarii (desi USL se opusese proiectului cand era in opozitie), fonduri europene mai mari pentru perioada bugetara 2014-2020, dezvaluirea salariilor de lux din companiile de stat, cresterea indemnizatiei pentru mame, ajutor de stat pentru firmele IT care creeaza peste 200 de locuri de munca.
Dintre cele 133 de buline negre, analiza remarca faptul ca TVA la alimente nu a fost redus pana acum, n-au fost date legi pentru stimularea economiei, nu s-a redus fiscalitatea, iar Crin Antonescu nu a demisionat asa cum a promis ca va face in cazul in care Basescu se intoarce la Cotroceni dupa referendumul pentru demiterea presedintelui din vara trecuta. Tot sub guvernarea USL au avut loc scandalurile de plagiat al prim-ministrului Victor Ponta si al ministrului Ioan Mang, precum si critici aduse aliantei de catre diversi lideri mondiali (Barroso, Angela Merkel). Deasemenea, nu s-a reusit privatizarea Oltchim, iar fondurile financiare pentru autostrazi au scazut. A fost redus plafonul de impozitare pentru IMM -uri de la 100.000 mii euro la 65.000 euro, a avut loc cresterea accelerata a preturilor si implicit a inflatiei, a crescut somajul.
Propunerea ca bisericile sa nu mai primeasca bani de la stat este deocamdata o masura cu efect incert. La fel, proiectul de retrocedare a caselor nationalizate. Nu se stie inca ce va fi nici cu schema de sprijin pentru energia verde. Nu s-a stabilit nici numarul de votantti. USL spune ca Romania are 15 milioane, iar la referendumul din vara trecuta au fost luati in calcul 18,2 milioane de votanti.