Reprezentantii institutiilor deconcentrate din Salaj si ai societatii civile au dezbatut ieri, tema regionalizarii in Sala Porolissum a Consiliului Judetean. Conferinta judeteana cu tema „Regionalizarea si impactul economico-social scontat la nivel judetean” a fost prezentata de prefectul judetului Salaj, Ionel Ciunt, subprefectul, Lucian Baican, sef Seriviu management Institutional, Mircea Ciocian, presedintele executiv Confederatia Sindicatelor Nationale Meridian, Ion Albu si coordonatorul regional al pro-iectului, Stefan Petricean. Aceasta conferinta este orga-nizata la nivelul tuturor judetelor, si a ajuns ieri si in Salaj, dupa Bistrita si Maramures.
Prefectul Ionel Ciunt vrea sa luam institutiile din mana ministerelor
Prefectul judetului Salaj, Ionel Ciunt, a declarat ieri ca cei care au demarat acest pro-iect de regionalizare au facut-o „pentru ca au constatat decalajele dintre Romania si tarile Europene si pentru ca s-au gandit sa le reduca”. „La nivel national se doreste o reducere a diferentelor economice dintre judetele mai slab dezvoltate si cele cu o economie mai puternica. Dupa parerea mea, regionalizarea nu se poate face fara o reforma in administratia publica, aceasta se bazeaza pe trei principii de baza: auto-nomie colectiva locala, des-centralizare si profesionalism in administratia publica. Nu cred ca se mai poate ca aceste institutii sa fie gestionate mereu de un minister sau de altul. Serviciile publice deconcentrate trebuie sa devina de interes local, de interes judetean”, a precizat Ionel Ciunt.
Pro si contra regionalizarii
Reprezentantii societatii civile si ai institutiilor deconcentrate din Salaj si-au exprimat opiniile pro si contra regionalizarii. Chelement Hodis, presedintele Sindicatului ISanitasI Salaj, a declarat cu scepticism ca nu crede „ca regionalizarea va putea ajuta sistemul sanitar si nici nu va aduce decizia mai aproape de cetatean”, argumentand ca regio-nalizarea este „doar o forma nemascata de reducere a locurilor de munca”.
Pe de alta parte, vicepresedin-tele ACOR si primar al comunei Meseseni, Sandu Bercean, vede ca find benefica regionalizarea din perspectiva faptului ca „trebuie sa venim langa oameni, sa aducem puterea deciziei aici, nu sa mergem, de exemplu, pana la Bucuresti pentru o adeverinta. Trebuie un ministru la nivelul regiunilor”, a declarat Sandu Bercean.
Directorul Casei de Asigurari de Sanatate Salaj, Marius Tautu, a spus ieri ca el crede ca decizia a fost deja luata in privinta regio-nalizarii si ca s-ar putea sa ramanem doar la faza de dezbatere”. „Pentru ca Salajul este net inferior Clujului, va avea de suferit de pe urma regionalizarii. Judetul nostru se va transforma intr-un centru medico-social, iar nivelul clinic va cobori si mai mult. Specialistii nostrii sunt deja in afara tarii. Daca s-ar face regionalizarea, cei care au mai ramas vor merge spre Cluj. In plus, costurile regionalizarii vor fi transferate catre administratiile locale, si asa sarace. Va creste birocratia, iar serviciile medicale se vor indeparta de pacienti. Din punctul nostru de vedere, nu cred ca este buna desfiintarea acestor institutii, pentru ca la nivel local ar fi necesare”, a explicat Mircea Tautu.
Presedintele Camerei de Comert si Industrie Salaj, Vasile Padurean, a declarat ca este evident ca reforma statului roman trebuie facuta, inclusiv cea administrativ-teritoriala. „Este foarte important modul in care cetateanul va fi raportat la aceasta regionalizare. Evident fondurile europene vor fi atrase cu sau fara regionalizare. Intrebarea este daca regiunile vor asigura o dezvoltare ridicata pe termen lung, si se va realiza intr-adevar o apropiere fata de cetatean. Distanta intre decizii si implementarea efectiva a deciziei trebuie sa fie mai mica (…)”, a explicat Vasile Padurean.
Ligia Marincas, director al DSP este favorabila acestui proiect de regionalizare, dar considera ca trebui facute analize indelung pentru a nu distruge ce s-a reusit sa se faca deja.
Indeplinim doua criterii
Subprefectul Salajului, Lucian Baican a explicat de ce Salajul poate fi centru de regiune. „La baza acestui proces de regionalizare au stat mai multe principii mai multe idei. In primul rand s-a spus ca judetul sa fie, undeva in centrul regiunii, iar din acest punct de vedere noi consideram ca indeplinim din plin acest criteriu, judetul Salaj fiind chiar in centrul regiunii, iar daca se are in vedere faptul ca sa venim mai mult in sprijinul cetateanului, adica sa nu purtam cetatenii dintr-un capat in altul al regiunii, judetul nostru, fiind in centru, cred ca ar fi cel mai bine ca judetul Salaj sa fie „capitala” regiunii. Un al doilea criteriu s-a lansat in a fi acela , ca sa fie ajutate mai mult zonele mai putin dezvoltate din punct de vedere socio-economic si aici, judetul nostru cred ca indeplineste acest criteriu. Avem deci doua avantaje pe care judetul Salaj le-ar avea pentru a fi centrul regiunii de Nord-Vest, dar din punctul meu de vedere, eu nu cred ca aceasta regionalizare trebuie facuta in asa fel incat toate institutiile deconcentrate sa fie concentrate intr-un singur judet. Eu consider ca ele trebuie sa fie impartite in mai multe judete in functie de tematica sau dezvoltarea acelor judete pe diferite ramuri. De exemplu, pentru ca judetul Cluj este centru universitar, ar fi corect ca acolo sa fie institutiile care au ca si atributii inspectoratul scolar. Mai sunt spitalele, foarte bine dezvoltate. Desigur ca avem si noi instituti pe care le putem promova”, a declarat Lucian Baican.
Stefan Petricean a laudat Salajul
In completarea declaratiilor subprefectului, coordonatorul regional al proiectului, Stefan Petricean, a tinut sa adauge doua competente pentru care Salajul ar avea sanse sa devina centru de regiune. „Prima competenta, este dialogul social. In ceea ce priveste deschiderea pe care eu am gasit-o in cele sase judete in care am fost, cel mai bun si cel mai deschis dialog a fost aici in Salaj. A doua este absorbtia fondurilor europene. Sunteti pe locul doi din tara la gestionarea si la atragerea fondurilor europene”, a completat Petricean. In contextul in care fiecare regiune vine cu argumentele sale pentru a fi centru de regiune, criteriul geografic al Salajului, din punctul de vedere al lui Stefan Petricean, nu va prima in deciziile celor care au creat proiectul de regionalizare din mai multe cauze. „Nu cred ca va prima acest criteriu geografic pentru Salaj. Nu cred ca la ora actuala exista suficienta vointa politica pentru cei care participa la astfel de dezbateri. Deocamdata sunt putin sceptic cu privire la intentile bune despre regionalizarea pe care fondatorii proiectului vor sa il rea-lizeze”, ne-a declarat Petriceanu.
Ce inseamna regionalizarea
In acceptiunea Uniunii Europene, dezvoltarea regionala inseamna un concept ce vizeaza stimularea si diversificarea activitatilor economice, a investitiilor in mediul privat, reducerea somajului si, in general, imbuna-tatirea standardului de viata al cetatenilor. Regionalizarea Romaniei pune problema pozitionarii cetateanului, cu multiplele lui interese legitime, fata de viitoarea forma de regionalizare. Daca scopurile si domenile politicii de dezvoltare regionala pot fi considerate interese legitime ale cetatenilor la nivelul regiunilor, atunci se poate vorbi despre o veritabila guvernare la nivel regional. Dialogul social regional se impune in acest caz, pentru ca poate evidentia, promova si sustine interesele legitime ale cetatenilor din regiuni. Reprezentantii Confederatiei Sindicale Nationale Meridian spun ca anul 2013 va fi marcat de ample dezbateri pu-blice in care modificarea Constitutiei Romaniei si construirea regiunilor vor fi subiecte de maxim interes pentru cetateni. Presedintele exe-cutiv CSN Meridian, Ion Albu, a spus ieri ca aceasta conferinta a fost facuta in scopul lansarii unor dezbateri publice reale, „pentru a starni interesul tuturor”.