Aspectul cladirilor din Zalau lasa de dorit, fie ca este vorba de institutii, fie ca este vorba de blocuri de locuinte. Sala Sporturilor sau Spitalul Judetean sunt cladiri care nu demult au fost reabilitate, iar zalauanii nu sunt deloc incantati de culorile cu care s-au vopsit fatadele. Cromatica nu este tocmai pe gustul lor.
Cea mai importanta arena sportiva din judet, Sala Sporturilor, pe langa faptul ca a fost construita din materiale de slaba calitate, dar cu investitii mari, lasa de dorit in ceea ce priveste cromatica. Maro inchis si roz sunt culorile care „iti sar in ochi” cand te uiti la Sala Sporturilor. „Oribile, ca si lucrarea in sine”, afirma un zalauan despre aceste combinatii de culori. Marea majoritate a locuitorilor ar fi preferat culorile mai calde, mai placute. Mai mult, zalauanii pe care i-am intervievat ieri pun la indoiala faptul ca vreun specia-list si-ar fi dat cu parerea in alegerea acestei cromatici, pe cand aceasta este o conditie esentiala, in opinia lor. Pe langa aspectul din exterior al Salii Sporturilor, care lasa de dorit, cetatenii nu sunt multumiti nici de interiorul acesteia: „in interior este disgratioasa. Materiale de proasta calitate. In mod normal, sala asta ar fi trebuit „rasa si facuta alta”, este parerea unui alt zalauan. In orice caz, reabilitarea Salii Sporturilor nu este pe placul locuitorilor din Zalau.
Cladirea Spitalului Judetean este vopsita in maro inchis si galben, combinatie care „iti scoate ochii in evidenta”. „Atrage mustele”, sau „culorile sunt de mormantare”, sunt cateva dintre opiniile locuitorilor din Zalau. Cei care au fost mai rezervati au preferat sa spuna ca macar cele doua culori se asorteaza cat de cat cu blocurile din apropiere. Daca aspectul exterior al Spitalului Judetean au inselat cu desavarsire asteptarile cetatenilor, acestia se arata multumiti macar de interior. Instalarea unui grup social in fiecare salon este elementul comun de multumire al locuitorilor din Zalau. „E foarte bine ca exista grup social in fiecare camera. Inainte era doar la capatul coridorului; era foarte greu de mers. Acum arata bine si e curat”, sustine un zalauan care „a cam avut de stat prin spital”.
Mai adaugam putin cafeniu si ceva bej
Primarul Zalaului, Radu Capalnasiu, a anuntat ca vor fi reabilitate cinci ansambluri de blocuri, pentru care s-au semnat deja si autorizatiile de construire. In opinia primarului, impactul va fi unul major, avand in vedere ca sunt blocuri vizibile, din zona centrala a orasului. „Va arata mai bine si fatada blocului, inclusiv valoarea apartamentului va creste la vanzareI, a apreciat edilul.
Potrivit Manuelei Ghiurutan, purtator de cuvant al Primariei municipiului Zalau, din cele zece blocuri incluse in programul european de reabilitare termica, pentru cinci blocuri (O1, O2, OM, PTTR, P+10-Mercur), culorile fatadelor vor fi alb cu cafeniu deschis, alb cu bej si alb cu bej-caramiziu. Nuanta exacta va fi stabilita la momentul executiei lucarilor, de catre beneficiar, executant, proiectant si reprezentantul Directiei Judetene pentru Cultura Salaj.
„Culoarea pentru fatadele blocurilor aflate in reabilitare se stabileste de catre proiectant si Serviciul Urbanism, conform Regulamentului Local de Urbanism, intocmit in baza HG 525/1996, astfel incat sa nu deprecieze aspectul general al zonei”, a adaugat Manuela Ghiurutan.
Asadar, speram ca, intr-adevar, blocurile care vor fi reabilitate, nu vor „deprecia aspectul general al zonei”, mai ales ca este vorba despre blocurile din zona centrala a orasului.
Vrem culori calde
In opinia locuitorilor Zalaului, aspectul blocurilor care nu sunt reconditionate lasa foarte mult de dorit si „ar mai trebui muncit la ele”. Cu privire la culorile care ar trebui folosite pentru blocurile ce urmeaza a fi reabilitate, acestia prefera culorile deschise, precum crem sau galben, nicidecum cele tipatoare. Totusi, altii, mai curajosi, sunt de parere ca pot fi zugravite si in culori vii. „Ar trebui sa ia exemplul lui Ceausescu, sa le zugraveasca macar, si in culori mai vii, precum verde, de ce nu?” apreciaza un zalauan.