Guvernul si-a asumat ieri raspunderea pe proiectul de lege privind restituirea proprietatilor confiscate de comunisti si despagubirile aferente. Dupa cate se pare, acest act legislativ va lasa statul roman in fundul gol, pentru ca le da unora, ce o duc bine merci, prin strainatate, sau unora care ne-au asuprit sute de ani. Se pune totusi problema, de ce doar noi, romanii, trebuie sa restituim in natura mii de imobile ale unor universitati, scoli, licee, spitale, institutii publice etc, in conditiile in care toate celelalte tari foste comuniste din Europa de Est nu au facut acest lucru? De pilda tara vecina si prie-tena Ungaria, chiar daca a rezolvat aceasta problema mai repede (prin doua legi date in 1991 si 1992) nici nu a vrut sa auda de retreocedarea catre vechii proprietari a unor imobile in natura, ci doar s-a procedat la compensari banesti de maxim 21.000 de dolari. In Polonia nici pana acum nu este aprobata o lege in acest sens, iar in Bulgaria au putut intra in posesia unor terenuri sau imobile doar cetatenii bulgari. In schimb, guvernantii nostri vor sa dea totul: biserici, scoli, universitati, spitale, muzee de ordinul miilor. Din 1991 si pana in prezent au fost restituite in natura 9.000 de cladiri si peste un milion de hectare de teren. Statul roman a platit in bani si actiuni la Fondul Proprietatea alte 5 miliarde de euro fostilor proprietari. Dar ce, noua ne-au restituit cumva romanii peste 300 de tone de aur luate cu japca din Dacia sau rusii ne-au mai restituit tezaurul de apoape 100 de tone de aur, ce a fost transportat la Moscova in perioada Primului Razboi Mondial? Ungaria a mai restituit cumva Bisericii Ortodoxe Romane proprietatile si numeroasele imobile din Budapesta ale lui Emanoil Gojdu? Asta ca sa nu mai vorbim de faptul ca imobilele revendicate au fost construite tot din sudoarea, impozitele si taxele romanilor. Si atunci, e corect ca Guvernul sa-si asume raspunderea sa ne ia totul? Parca n-ar fi destul ca tarisoara asta a fost in ultimii 20 de ani secatuita cu totul de resursele sale economice, financiare ale solului si subsolului si ca majoritatea romanilor traiesc de pe o zi pe alta?!
Nu ne vindem tara, o retrocedam
Articole
Metodele de predare de tipul „stai jos și scrie” trebuie interzise, susține ministrul educației, Daniel David
Ministrul Educației: Metodele de predare de tipul „stai jos și scrie” trebuie interzise. Directorii de școală să își monitorizeze profesorii Formula de predare în care îi spui elevului „stai jos și scrie după dictare” trebuie interzisă, dacă acel conținut dictat este în manuale sau în alte tipuri de suport, a anunțat ministrul educației, Daniel David. „Aici trebuie să fie acele mecanisme pe care le implementează inspectoratul, care organizează titularizarea, directorii de școală trebuie să își monitorizeze profesorii,…
Mai mult...În 2025, Bacalaureatul începe din ianuarie
Elevii din clasele a XII-a și a XIII-a susțin luna aceasta probele de competențe ale examenului de Bacalaureat. O altă noutate față de anii anteriori este aceea că elevii vor putea să-și vadă lucrările după afișarea rezultatelor inițiale, înainte de a depune contestații. În perioada 27-29 ianuarie va avea loc evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română. În intervalul 29-31 ianuarie e programată evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă, în perioada 3-5…
Mai mult...