Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor recomanda cetatenilor sa cumpere produsele alimentare pentru Paste numai din spatii sau unitati inregistrate sau autorizate sanitar veterinar si arata la ce trebuie sa fie atenti consumatorii atunci cand fac cumparaturile. Po-trivit Autoritatii Nationale Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA), cei care cumpara carnea si organele de miel trebuie sa se asigure ca merg in spatii autorizate, unde produsele sunt admise pentru consumul public numai daca sunt insotite de un certificat de sanatate publica veterinara si poarta marca de sanatate, care atesta ca animalele, carnea si organele obtinute in urma sacrificarii au fost supuse exa-menelor veterinare inainte de sacrificare, precum si dupa sacrificare, iar in urma rezultatelor nu au fost identificate boli transmisibile de la animale la om sau alte aspecte care ar putea prezenta un risc pentru sanatatea consumatorilor.
Potrivit ANSVSA, carnea de miel (ied) care provine din unitati autorizate sanitar veterinar pentru schimburi intracomunitare are o marca de sanatate de forma ovala, cu dimensiunile de 6,5/4,5 cm, avand inscriptionate: denumirea tarii, respectiv „ROMANIA” cu majuscule sau codul ISO al tarii „RO”, numarul de autorizare acordat de autoritatea veterinara centrala a tarii de origine si abrevierea Comunitatii Europene. Carnea de miel (ied) obtinuta prin sacrifica- rea la cererea consumatorilor, in locuri special amenajate temporar, are aplicata o stampila de forma rotunda, cu diametrul de 3,5 cm, cu urmatoarele inscrisuri: „ROMANIA”, iar in centru indicativul judetului, urmat fara intrerupere de numarul de autorizare al unitatii si numarul de identificare al medicului veterinar oficial care asigura supravegherea veterinara a unitatii.
„Din punctul de vedere al particularitatilor specifice speciei, precizam ca ovinele dispun de incisivi numai pe maxilarul inferior, pe cel superior avand un burelet gingival, dentitia incisiva lipsind, iar membrele anterioare si posterioare se termina cu copite biongulate. In acest sens este de preferat ca mielul sacrificat sa aiba capul atasat de carcasa, precum si portiunea terminala a unui membru”, arata ANSVSA, mentionand ca face aceste precizari pentru prevenirea substituirii acestor carnuri cu cea de caine, care sunt usor de confundat pentru o persoana neavizata.
Potrivit sursei citate, comercia-lizarea laptelui si a branzeturilor in pietele agroalimentare si targuri, de catre producatorii agricoli, se rea-lizeaza in baza documentelor de inregistrare sanitara veterinara, eliberate de catre DSVSA jude-tene. Astfel, producatorii care vand direct lapte crud catre consumatorul final, in piete, trebuie sa detina fise de sanatate care sa ateste starea de sanatate a animalelor de la care a fost obtinut laptele, completate de catre medicii veterinari din localitatile de origine.
„De asemenea, un aspect foarte important este reprezentat de modul in care persoanele care co-mercializeaza produsele de origine animala respecta cerintele de igiena stabilite de legislatia in vigoare. Astfel, toate persoanele care manipuleaza produsele de origine animala pana la comercializare trebuie sa fie sanatoase, sa aiba carnete de sanatate vizate perio-dic de catre o unitate medicala si sa poarte o imbracaminte curata (halat, sort si boneta de culoare alba)”, se mai arata intr-un comunicat al ANSVSA.
Autoritatea face apel catre cetateni sa sesizeze toate nere-gulile pe care le observa in domeniul sigurantei alimentelor, la numarul de telefon 0800 826 787, care poate fi apelat gratuit, din orice retea de telefonie.
ANSVSA ne invata cum sa deosebim mielul de caine in piete
Articole
Postul Sfintei Marii
”Dacă lumea ar posti, nu s-ar mai face arme, n-ar mai fi războaie, tribunale și închisori. Postul i-ar ajuta pe toți să se înfrâneze, nu numai de la mâncare, ci să izgonească iubirea de arginți, lăcomia și orice vicleșug.” (Sfântul Vasile cel Mare) Dragi cititori, a început postul Adormirii Maicii Domnului, cunoscut în popor și sub denumirea de postul Sfintei Marii. Acesta durează două săptămâni și se încheie în data de 14 august, înainte de marea sărbătoare…
Mai mult...Solidaritatea
Ziua bună, dragi cititori! Într-o veche istorisire, doi soldați traversau, noaptea, o pădure înzăpezită. Atacați de o haită de lupi, ei s-au așezat spate în spate și s-au apărat reciproc. Astfel, fiecare a avut o perspectivă diferită asupra pericolului, dar, alegând să rămână împreună și să conlucreze, și-au putut salva viețile. Ce anume i-a salvat pe cei doi? Răspunsul este simplu și vădit: solidaritatea. Dacă aruncăm o privire pe rețelele de socializare la ecourile unor știri, dacă…
Mai mult...