Nu demult, un copil de la Scoala Coposu din Zalau s-a accidentat in curtea scolii. Sitemul sanitar sufera, sistemul de invatamant nu o duce prea bine. Cata vreme vorbim in termeni abstracti, nu avem o imagine clara a ceea ce se poate intampla. Accidentul copilului respectiv, din fericire nu unul grav, ne aduce cu picioarele pe pamant. Sistemul de invatamant nu simte nevoia sau nu poate sa interactioneze cu sistemul sanitar. Ne gandim imediat, reconstituind firul a ceea ce s-a intamplat, ca trebuia sa existe un cabinet medical in incinta scolii, unde sa-i poata fi acordat copilului primul ajutor. Nu conteaza ca a fost vina lui ca a cazut, vorbim de un copil de clasa a cincea, despre care nu putem crede ca e ciudat ca alearga prin curtea scolii. Ne gandim ce inspaimantata o fi fost mama cand a primit telefon sa vina sa-si ia copilul, sa-l duca la spital. Noroc ca stam intr-un oras mic si copilul a fost la tratat la singurul spital pe care-l avem, adica n-a fost plimbat pe la mai multe spitale, cum se mai intampla in orasele mai mari. Tot auzim vorbindu-se de sisteme, dar sunt atat de abstracte ca nu le vedem. Avem in minte doar imaginea unui copil care a cazut, s-a lovit si sangereaza si a profesorului asteptand sa vina mama sa rezolve problema.
Copiii si sistemele de neinteles ale oamenilor mari
Articole
Metodele de predare de tipul „stai jos și scrie” trebuie interzise, susține ministrul educației, Daniel David
Ministrul Educației: Metodele de predare de tipul „stai jos și scrie” trebuie interzise. Directorii de școală să își monitorizeze profesorii Formula de predare în care îi spui elevului „stai jos și scrie după dictare” trebuie interzisă, dacă acel conținut dictat este în manuale sau în alte tipuri de suport, a anunțat ministrul educației, Daniel David. „Aici trebuie să fie acele mecanisme pe care le implementează inspectoratul, care organizează titularizarea, directorii de școală trebuie să își monitorizeze profesorii,…
Mai mult...În 2025, Bacalaureatul începe din ianuarie
Elevii din clasele a XII-a și a XIII-a susțin luna aceasta probele de competențe ale examenului de Bacalaureat. O altă noutate față de anii anteriori este aceea că elevii vor putea să-și vadă lucrările după afișarea rezultatelor inițiale, înainte de a depune contestații. În perioada 27-29 ianuarie va avea loc evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română. În intervalul 29-31 ianuarie e programată evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă, în perioada 3-5…
Mai mult...