Desi Guvernul Romaniei a trait in ultimele zile cu speranta ca onorata Comisie Europeana va prelungi termenul de aplicare a taxarii inverse la cereale, acest lucru nu s-a intamplat. Taxarea inversa la cereale a ajutat la scaderea evaziunii fiscale in agricultura, sunt de parere specialistii finantisti. Acum suntem in pericolul de a gazdui in viitorul apropiat tot mai multe firme fantoma din Ungaria. In plus, painea s-ar putea scumpi.
De fapt ce inseamna taxarea inversa? Aurel Popescu, presedintele patronatului de morarit si panificatie din Romania explica: „Taxarea inversa inseamna ca un producator agricol vinde cerealele sau plantele oleaginoase fara TVA. Moara sau comerciantul le cumpara fara TVA, apoi introduce materia prima in procesul tehnologic si vinde produsul final cu TVA, iar valoarea adaugata era ulterior recuperata de producator de la Agentia Nationala de Administrare Fiscala”.
Guvernul a decis in 2011 sa aplice taxarea inversa la cereale si plante oleaginoase pentru o perioada de doi ani. Autoritatile au explicat ca aceasta masura reprezinta una dintre cele mai eficiente metode de combatere a evaziunii fiscale prin eliminarea firmelor fantoma care nu platesc taxa pe valoarea adaugata. Ministerul Finantelor estima in 2011 ca taxarea inversa la cereale si plante tehnice va genera venituri bugetare suplimentare de 240 de milioane de lei in acel an si 410 milioane de lei in 2012. Si se pare ca masura a dat rezultat. In cei doi ani, masura taxarii inverse si-a aratat roadele, adica au crescut incasarile bugetare si evaziunea fiscala a fost mai mica in domeniul comertului cu cerealele.

Comisia Europeana ne discrimineaza

Tara noastra este prinsa intre Ungaria si Bulgaria, care au taxare inversa, astfel ca se va muta evaziunea fiscala de la ei la noi, ceea ce inseamna ca va aduce mari prejudicii bugetului de stat si mediului de afaceri, in general. Guvernul a solicitat Comisiei Europene , in 2012, ca termenul pana la care Romania poate aplica taxarea inversa la cereale, care expira in luna mai 2013 sa fie prelungit cu inca doi ani, bazandu-se inclusiv pe faptul ca Bulgaria si Ungaria au cerut la randul lor o astfel de derogare, iar un refuz ar genera discriminari. Insa Comisia a refuzat solicitarea tarii noastre, iar acest lucru reprezinta o lovitura grea pentru Romania. Aceeasi Comisie Europeana a aprobat taxarea inversa la unele cereale si plante oleaginoase in Ungaria pentru perioada 1 iulie 2012 – 30 iunie 2014. „Daca e respinsa numai pentru Romania, atunci e fara discutie o discriminare si asta inseamna sau vanzarea tarii in totalitate sau neputinta oficialilor de a negocia. Eliminarea taxarii inverse la cereale inseamna o pierdere mare pentru bugetul Romaniei” a mentionat presedintele Federatiei Sindicale din Industria Alimentara.