Guvernul a dat saptamana trecuta aviz nefavorabil unui proiect de lege propus chiar de un deputat PSD, care cere adoptarea pe viitor a moratoriului pentru amanarea executarii silite a persoanelor fizice. Deputatul Bogdan Diaconul spune ca nu conteaza respingerea data, de guvern pentru ca avizul acestuia este unul consultativ, si ca va revizui anumite puncte din proiect referitoare la datoriile catre furnizorii de utilitati, care ar fi putut ridica semne de intrebare guvernului. Proiectul de lege prevede ca persoanele cu datorii mari la banci, cat si la furnizorii de utilitati sa obtina o amanare de doi ani pentru achitarea datoriilor, fara aplicarea de penalitati in aceasta perioada de moratoriu. Dupa scurgerea celor doi ani, achitarea datoriilor se reia din situatia in care era datornicul la data aplicarii moratoriului. Pentru a beneficia de perioada de gratie de doi ani, trebuie indeplinite cateva conditii: veniturile fiecarui membru al familiei sa nu depasesca salariul minim pe economie, debitorul sa fie singurul intretinator al familiei, cel putin un membru al familiei sa sufere de un handicap, familia sa nu aiba in posesie bunuri sau conturi bancare care sa acopere datoria. Moratoriul este un interval legal acordat debitorilor cu anumite dificultati de achitare a datoriilor. Obtinerea moratoriului este conditionata de dovada insolvabilitatii survenite si determinate de imprejurari independente de debitor, precum criza economica sau razboi.
Aceasta initiativa legislativa nu este noua. Un proiect de lege similar a mai fost depus la Senat, de unde aprimit aviz favorabil, in noiembrie 2009. Legea falimentului personal, propusa atunci de senatorul Iulian Urban a fost blocata de guvernul Boc ca urmare a impotrivirii comunitatii bancare si a FMI. Actualele partide de la putere, aflate in opozitie la vremea propunerii primului proiect referitor la protectia cetatenilor persoane fizice in fata creditorilor, se aratau favorabile acestuia. Situatia s-a schimbat insa, odata ce au ajuns la putere.
Mirel Talos, deputatul PNL spune ca avizul negativ al guvernului, fiind unul consultativ, nu opreste procedura adoptarii legii. „Legea are sanse sa fie adoptata. Numai ca, de obicei,majoritatea parlamentara tine cont de avizul dat de guvern. Legea nu poate fi modificata decat daca e depusa din nou. Din punct de vedere uman, aceasta lege este corecta si are sens” a precizat Talos. Intrebat despre presiunea bancilor ca aceasta lege sa nu fie adoptata, Talos a spus ca bancile nu pot influenta 360 de deputati. „Influentele sunt egale, toate sunt de acelasi rang. Eu tin cont de toate parerile, si ale cetateanului, si ale bancilor, si ale guvernului”. „Aceasta lege merita o discutie si o dezbatere serioasa. Voi fi atent cand voi vota o astfel de lege. Nu este domeniul meu, dar ma intereseaza”, a mai spus Talos.
Legile pentru oamenii coplesiti de datorii nu au avut trecere in guvernul Boc, nu au nici in guvernul Ponta
Articole
Postul Sfintei Marii
”Dacă lumea ar posti, nu s-ar mai face arme, n-ar mai fi războaie, tribunale și închisori. Postul i-ar ajuta pe toți să se înfrâneze, nu numai de la mâncare, ci să izgonească iubirea de arginți, lăcomia și orice vicleșug.” (Sfântul Vasile cel Mare) Dragi cititori, a început postul Adormirii Maicii Domnului, cunoscut în popor și sub denumirea de postul Sfintei Marii. Acesta durează două săptămâni și se încheie în data de 14 august, înainte de marea sărbătoare…
Mai mult...Solidaritatea
Ziua bună, dragi cititori! Într-o veche istorisire, doi soldați traversau, noaptea, o pădure înzăpezită. Atacați de o haită de lupi, ei s-au așezat spate în spate și s-au apărat reciproc. Astfel, fiecare a avut o perspectivă diferită asupra pericolului, dar, alegând să rămână împreună și să conlucreze, și-au putut salva viețile. Ce anume i-a salvat pe cei doi? Răspunsul este simplu și vădit: solidaritatea. Dacă aruncăm o privire pe rețelele de socializare la ecourile unor știri, dacă…
Mai mult...