Salajenii care lucreaza cu „acte-n regula” in statele Uniunii Europene si au copii in intretinere pot beneficia de alocatii si indemnizatii europene. Numai in primele trei luni ale acestui an, peste 360 de persoane au solicitat auto-ritatilor competente din tara si strainatate aceste drepturi. Alocatiile si indemnizatiile europene sunt „considerabile” fata de cele oferite de statul roman.
Copiii romanilor care muncesc legal in statele UE pot primii alocatii cuprinse intre 24 si 300 de euro, in timp ce in tara statul roman acorda o alocatie in suma de noua euro (contravaloarea in lei). Singura conditie pentru acordarea acestor drepturi – alocatie de stat pentru copii si indemnizatia de crestere a copilului – este ca cel putin un parinte care are copii in intretinere sa lucreze intr-un stat membru UE. In primele trei luni ale acestui an, in statistica Agentiei Judetene de Prestatii si Inspectie Sociala (AJPIS) Salaj au fost inregistrate 360 de cereri. Potrivit AJPIS Salaj, pentru solicitarea prestatiilor europene, cei in cauza trebuie sa completeze un formular european in functie de tipul de prestatie solicitat si sa se adreseze institutiilor abilitate pentru verificarea datelor inscrise in formulare. Schimbul de informatii pentru salajenii solicitanti se face intre AJPIS Salaj si institutia abilitata din tara unde acestia lucreaza. Aceste prestatii le pot primi atat in tara unde salajenii lucreaza cat si in Romania, daca copiii sau mama aflata in concediul de ingrijire a micutului se afla pe teritoriul Romaniei. In primele trei luni ale acestui an au fost intregistrate 149 de formulare pentru Italia, Spania -38,Ungaria- 31, Austria -79, Germania – 53, Marea Britanie – 2, Irlanda-3, Franta, Norvegia, Belgia, Grecia, Austria, Cipru -cate o cerere.
De la 42 de lei la 300 de euro
Cuantumul alocatiilor europene difera de la o tara la alta si se acorda conform legislatiei fiecarui stat in care romanii lucreaza. De exemplu, alocatia de stat in Italia este de 124 de euro lunar, in Olanda de 63 de euro, Austria -190 de euro, iar in Germania ajunge la 154 de euro. In Spania, de exemplu, la fiecare nou-nascut statul acorda o prima la nastere in valoare de 2.000 de euro, iar alocatia se acorda in procente de pana la 65 la suta, cumulate in functie de venitul familiei. In privinta echivalentului indemnizatiei pentru cresterea copilului, la noi in tara mamicile primesc lunar sume cuprinse intre 600 de lei si maxim 3.400 de lei. Indemnizatiile in unele tari din Europa sunt mult mai consistente. De exemplu, in Belgia mamicile primesc lunar 680 de euro daca stau acasa si isi ingrijesc copilul un an, iar in Ungaria alocatia se acorda in proportie de 75 la suta din media veniturilor brute. In functie de veniturile pe care le-au obtinut lucratorii romani in diferite tari europene, se poate opta pentru mai multe tipuri de indemnizatii care-i avantajeaza.
„Cheia” este formularul E 411
Inainte de demararea procedurii de obtinere a „alocatiilor europene”, persoana care lucreaza in mod legal intr-un stat pentru care Regulamentul CE1408/71 (regulamentul care prevede acordarea de prestatii sociale pentru lucratorii straini) este aplicabil trebuie sa se intereseze daca are dreptul de a primi aceste prestatii. Aceste informatii pot fi obtinute de la angajator si de la institutia competenta din statul respectiv. Este indicata, dar nu obligatorie, inceperea procedurii din statul in care lucratorul migrant isi desfasoara activitatea. Plata „alocatiei europene” va fi efectuata dupa completarea integrala a formularului E 411 si depunerea acestuia la institutia responsabila din statul UE competent cu plata. Perioada de timp scursa intre data depunerii formularului E411 la institutia responsabila cu plata si plata „propriu-zisa” depinde de factori precum corectitudinea datelor completate in formular de genul nume, adrese, coduri numerice personale si perioada necesara obtinerii de informatii de la alte institutii abilitate. In Romania, institutia responsabila cu plata prestatiilor este Agentia Nationala pentru Prestatii si Inspectie Sociala