Peste trei milioane de hectare din suprafata fondului forestier proprietate publica a statului au fost retrocedate catre persoanele fizice sau juridice, potrivit legislatiei in vigoare, in perioada 1990 – 2012. Mai exact 3.028.762 hectare de paduri a inapoiat statul oamenilor. Procesul de retrocedare este inca in desfasurare. Din punct de vedere al procentului de impadurire, Romania se afla pe locul al XIII – lea in Europa, iar in functie de suprafata de padure raportata la numarul de locuitori, Romania se afla pe locul al X – lea, cu 0,30 hectare pentru un locuitor.
Potrivit lui Danut Fogosi, purtatorul de cuvant al Directiei Silvice Salaj, suprafata totala a padurilor din Salaj este de 96.320 de hectare, din care s-au retrocedat pana in prezent 65.139 de hectare. Restul de 31.181 de hectare de fond forestier din judetul Salaj se afla inca in proprietatea statului. Dar mai sunt litigii in curs si se prea poate ca suprafata de padure a statului sa fie diminuata.
Statul ramane cu tot mai putine paduri
Articole
Postul Sfintei Marii
”Dacă lumea ar posti, nu s-ar mai face arme, n-ar mai fi războaie, tribunale și închisori. Postul i-ar ajuta pe toți să se înfrâneze, nu numai de la mâncare, ci să izgonească iubirea de arginți, lăcomia și orice vicleșug.” (Sfântul Vasile cel Mare) Dragi cititori, a început postul Adormirii Maicii Domnului, cunoscut în popor și sub denumirea de postul Sfintei Marii. Acesta durează două săptămâni și se încheie în data de 14 august, înainte de marea sărbătoare…
Mai mult...Solidaritatea
Ziua bună, dragi cititori! Într-o veche istorisire, doi soldați traversau, noaptea, o pădure înzăpezită. Atacați de o haită de lupi, ei s-au așezat spate în spate și s-au apărat reciproc. Astfel, fiecare a avut o perspectivă diferită asupra pericolului, dar, alegând să rămână împreună și să conlucreze, și-au putut salva viețile. Ce anume i-a salvat pe cei doi? Răspunsul este simplu și vădit: solidaritatea. Dacă aruncăm o privire pe rețelele de socializare la ecourile unor știri, dacă…
Mai mult...