Precipitatiile abundente – mult peste mediile anuale – din ultima perioada afecteaza in mare masura atat culturile insamantate in toamna anului trecut, cat si desfasurarea campaniei agricole de primavara. Daca cerealele paioase rezista inca sub ape, culturile de primavara nu pot fi insamantate, deoarece terenurile nu pot fi lucrate. Specialistii din agricultura sunt de parere ca insa-mantarile de primavara vor fi decalate cu cel putin doua saptamani, in functie de precipitatiile care vor cadea sau de gradul de crestere a temperaturilor. In cazul in care Cel de Sus va trimite in continuare ploi si vremea va ramane rece pentru aceasta perioada a anului, si culturile de toamna vor fi afectate.

Peste 1.000 de hectare de teren agricol afectate de ape
Din situatia prezentata de prefectul Ionel Ciunt in cadrul unei intalniri cu primarii din Salaj, reiese ca in jur de 1.000 de hectare de teren agricol de pe raza a 20 de asezari salajene au fost afectate de inundatiile produse ca urmare a precipitatiilor din ultima peri-oada. 786 de hectare de teren arabil si 152 de hectare de pasune sunt inundate. Potrivit lui Ioan Bujita, directorul Directiei Agricole Salaj, cele mai grav afectate din acest punct de vedere sunt terenurile din zona Somesului, cele din bazinul Crasna, dar si cele din zona Almasului. Baltirile, cumulate cu temperaturile foarte scazute pentru aceasta peri-oada de timp, degradeaza culturile insamantate in toamna, care nu se pot dezvolta in ritm normal. Conform celor declarate de Bujita, in judet sunt insamantate 5.300 de hectare cu grau, 1.500 de hectare cu triticale, 1.300 de hectare cu orz, iar peste 30.000 de hectare sunt cu ogor de toamna. Inainte de venirea ploilor, sunt semnale ca au fost insamantate cu cartofi 500 de hectare. „In ciuda precipitatiilor abundente si a baltirilor pe suprafete cultivate, culturile arata inca destul de bine. De fapt, cerealele paioase sunt destul de rezistente, precizeaza Bujita. Insa daca se va conti-nua in acest mod si daca vremea va ramane in continuare rece, cu siguranta ca si aceste culturi vor fi degradate”

Se recomanda hibrizi timpurii de porumb
In hotarul comunei Lozna, pe Lunca Somesului, peste 60 de hectare de ogor din toamna se afla sub ape. Vasile Irimus, un agricultor din zona inspecteaza terenul si este ingrijorat ca a sosit vremea semanatului porumbului, „dar dupa cum se vede nici peste doua saptamani nu vom putea intra in tarla, poate dupa sarbatorile de Paste”. In privinta porumbului care nu va putea fi insamantat la timp, Ioan Bujita a afirmat ca fermierii salajeni vor trebui sa apeleze la hibrizi care pot fi insamantati mai tarziu si care ajung la coacere mai devreme, insa se va pierde la calitate si la cantitate.

E moale ogorul
Inginerul Ioan Chereches din Jibou a arendat peste 80 de hectare de teren. El afirma ca trebuiau deja incepute insamantarile la ovaz, orz de primavara, borceag, sparceta, cartofi si alte culturi, insa acest lucru nu se poate din cauza precipitatiilor. De asemenea nici celelalte lucrari nu pot fi facute din acelasi motiv. Chiar daca au fost efectuate araturile adanci de toamna, restul lucrarilor discuitul, grapatul si semanatul nu pot fi facute din cauza ca utilajele nu pot intra, pur si simplu, in terenuri. Prognoza meteo prevede oprirea ploilor si incalzirea vremii pentru peri-oada urmatoare, dar si in aceste conditii este nevoie de timp ca terenurile sa ajunga la stadiul de a putea fi lucrate.

In piete, preturi in crestere
Intarzierea insamantarilor de primavara a atras, dupa sine, si cresteri de preturi in pietele Salajului. Culturile de cartofi timpurii si pretimpurii erau, in alti ani, ininitate in prima parte a lunii martie si apareau pe tarabe la jumatatea lunii mai. Anul acesta nu sunt sperante pentru cartofi noi decat pe la sfarsitul lunii iunie, asa ca in piete se vor vinde cartofi din productia anului trecut. Cum stocurile sunt pe terminate, pretul cartofilor a crescut cu aproape un leu kilogramul. Nici la legume situatia nu este mai buna. Vremea rece a facut ca legumele din solarii sa-si inceti-neasca cresterea, astfel ca in pietele Zalaului si nu numai , majoritatea ridichilor, cepei verzi, castravetilor, rosiilor si verdeturilor sunt aduse din Ungaria. Din cauza ca nu sunt sanse sa apara productii autohtone prea devreme, preturile au crescut cu 10-15 la suta fata de luna februarie.