Tichetul de 1.500 de euro va fi transmisibil. Reducerea la o masina se acorda pentru un singur tichet
Fondul de Mediu mai are de restituit un miliard celor care au castigat procesele pe vechea taxa auto

Tichetul valoric de 1.500 de euro care va fi acordat pentru casarea unui autoturism vechi in cadrul Programului „Rabla” va fi transmisibil, dar reducerea de pret la achizitionarea unei masini noi va fi contravaloarea unui singur tichet, a anuntat ieri ministrul Mediului, Rovana Plumb. Programul „Rabla” pe 2013 va fi lansat in dezbatere publica pe site-ul Ministerului Mediului in 15 aprilie. Ministrul Mediului a spus ca dupa lansarea in dezbatere publica va mai trece o saptamana, in care se asteapta observatiile si pro-punerile celor interesati, inainte ca programul sa poata incepe. Modul in care se va desfasura programul va fi stipulat intr-un ghid de finantare, aprobat prin ordin de ministru, astfel ca nu va fi necesara adoptarea de catre Guvern. „Pana in acest moment, este sigur ca valoa-rea voucher-ului va fi de 1.500 de euro, respectiv 6.500 de lei”, a precizat ministrul Rovana Plumb.
Pentru casarea unei masini va fi acordat un voucher, care va putea fi folosit pentru achizitionarea unui automobil nou sau va putea fi vandut de catre proprietar. „Cu siguranta va fi posibila instrainarea tichetului, pentru ca sunt foarte multi cetateni care nu au posibilitatea sa isi cumpere un autoturism numai in baza tichetului”, a spus Rovana Plumb. Ministrul a adaugat ca nu va mai exista posibilitatea obtinerii unei reduceri mai mari la achizitionarea unui nou autoturism, prin prezentarea a pana la trei tichete valorice de catre cumparator, ca si in anii precedenti.
In legatura cu bugetul alocat programului pe anul acesta, mi-nistrul Rovana Plumb a spus ca acesta este in evaluare, precizand totusi ca va fi „aproximativ egal, dar nu mai mare” fata de cel de anul trecut. Rovana Plumb a mai spus ca din Fondul de Mediu, din care este finantat Programul „Rabla”, trebuie restituita si vechea taxa auto celor care au castigat procesul intentat statului, suma necesara fiind estimata in acest moment la un miliard de lei. De la inceputul acestui an a fost restituita suma de aproximativ un milion de euro. Anul trecut, AFM a alocat pentru derularea Programului „Rabla” un buget de 171.000.000 de lei, din care s-au cheltuit 153.888.600 de lei.

Rabla isi schimba numele
Ministrul Mediului, Rovana Plumb declara, sambata, la Alba-Iulia, ca noul program pentru stimularea innoirii parcului auto nu se va mai numi „Rabla” deoarece ministerul are in vedere acordarea unor bonusuri suplimentare. „Programul nu se va mai numi „Rabla”. Avem in vedere acordarea unor bonusuri suplimentare, dar vi le vom comunica la vremea respectiva. In afara de bonusul pe care l-am luat in calcul la achizitionarea unei masini electrice, de 2.500 de euro pe masina achizitionata, atat persoane fizice cat si persoane juridice, avem in vedere si acordarea unor bonusuri in cadrul acestui nou program pentru inno-irea parcului auto, in vederea reducerii emisiilor de dioxid de carbon pentru Romania”, a afirmat Rovana Plumb, fara sa dezvaluie posibilele nume ale programului, spunand doar ca se lucreaza „pe trei formule”. Ro-vana Plumb anunta in ianuarie ca Ministe-rul Mediului vizeaza schimbari in Programul „Rabla”, care s-ar putea aplica masinilor non-euro, Euro 1 si Euro 2, printre care cresterea primei de casare de la 3.800 de lei la 1.500 de euro, dar si acordarea reducerii contra unui singur voucher, alaturi de eliminarea intermediarilor. Ulterior, ministrul a anuntat ca si masinile Euro 3 mai vechi de 10 ani vor fi incluse in program.

Rezultatele din anii precedenti
In 2010 au fost casate prin Programul „Rabla” 186.854 de masini, fiind cumparate aproape 60.000 de masini noi cu ajutorul bonurilor valorice, fata de 32.327 de masini scoase din uz prin editia 2009 a programului. In 2011 au fost scoase din uz 116.641 de masini vechi si au fost cumparate aproximativ 40.000 de vehicule noi, potrivit datelor furnizate de Ministerul Mediului la sfarsitul fiecarui an. In 2012, au fost casate 44.857 de autovehicule uzate si achizitionate 15.149 de autovehicule noi, dintre care, 4.740 de origine autohtona, potrivit raportului AFM pe 2012. Pentru achizitionarea autovehiculelor noi s-au utilizat 44.688 de tichete valorice, dintre cele 45.000 alocate.