Oficiali ai regimului Nicolae Ceausescu discutau, in anul 1974, despre posibilitatea integrarii Bulgariei in Uniunea Sovietica si despre formarea unui „coridor” intre URSS si Sofia pe teritoriul Republicii Socialiste Romania, conform unui mesaj diplomatic american dezvaluit de WikiLeaks. Mesajul diplomatic a fost trimis pe 24 mai 1974 de catre ambasadorul american la Bucuresti, Harry G. Barnes, spre Departamentul de Stat american, spre ambasada SUA din Sofia si spre cea de la Moscova. „Un ofiter de incredere dintr-un stat membru NATO ne-a transmis ca in cercurile oficiale din Romania circula zvonuri (pe care atat sursa NATO, cat si noi le privim cu scepticism) privind faptul ca vizita lui Todor Jivkov (liderul comunist bulgar – n.red) la Moscova si vizita lui Nicolae Ceausescu in Bulgaria vizeaza, intre altele, posibila integrare a Bulgariei in URSS ca a 16-a republica sovietica si crearea unui coridor de tranzit prin Romania”, scria ambasadorul american de la Bucuresti, Harry Barnes. „Ideea coridorului ar fi o extensie logica, doar in sensul concesionarii unor drepturi de tranzit pentru persoane, inclusiv pentru armata. Zvonurile ar putea avea o eventuala acoperire in realitate si le consideram interesante in primul rand datorita rezonantei pe care o au in cercurile politice din Romania (…)”, preciza mesajul diplomatic cu caracter „secret”.
Americanii analizau serios zvonurile care circulau la Bucuresti despre integrarea Bulgariei in URSS
Articole
Postul Sfintei Marii
”Dacă lumea ar posti, nu s-ar mai face arme, n-ar mai fi războaie, tribunale și închisori. Postul i-ar ajuta pe toți să se înfrâneze, nu numai de la mâncare, ci să izgonească iubirea de arginți, lăcomia și orice vicleșug.” (Sfântul Vasile cel Mare) Dragi cititori, a început postul Adormirii Maicii Domnului, cunoscut în popor și sub denumirea de postul Sfintei Marii. Acesta durează două săptămâni și se încheie în data de 14 august, înainte de marea sărbătoare…
Mai mult...Solidaritatea
Ziua bună, dragi cititori! Într-o veche istorisire, doi soldați traversau, noaptea, o pădure înzăpezită. Atacați de o haită de lupi, ei s-au așezat spate în spate și s-au apărat reciproc. Astfel, fiecare a avut o perspectivă diferită asupra pericolului, dar, alegând să rămână împreună și să conlucreze, și-au putut salva viețile. Ce anume i-a salvat pe cei doi? Răspunsul este simplu și vădit: solidaritatea. Dacă aruncăm o privire pe rețelele de socializare la ecourile unor știri, dacă…
Mai mult...