Muzeul Judetean de Istorie si Arta din Zalau organizeaza, maine de la orele 14:00 la sectia de istorie IVasile LucacelI, lansarea numarului XXXIII al anuarului ACTA MVSEI POROLISSENSIS, arheologie-restaurare-consevare.
Volumul este dedicat personalitatii d-nei Éva Lak?, la implinirea frumoasei varste de 75 de ani. Este un modest omagiu din partea actualului colectiv, pentru fosta noastra colega Éva Lako, muzeograful si arheologul care, alaturi de primul director Vasile Lucacel, poate fi asezata in randul intemeietorilor institutiei muzeale zalauane.
Noul numar al anuarului contine 24 de studii de arheologie preistorica, dacica, romana si medievala, precum si din domeniul restaurarii si conservarii. Studiile valorifica rezultate ale cercetarii specialistilor muzeului din Zalau, dar si ale unor colaboratori fideli ai muzeului si revistei noastre ce provin de la institute de cercetare si muzee din Bucuresti, Cluj Napoca, Timisoara, Alba Iulia, Brasov.
Lansarea noului volum reprezinta un dublu motiv de mandrie pentru colectivul muzeului, intrucat, incepand cu acest numar, anuarul muzeului din Zalau este inclus in categoria B a bazei de date CNCS, ceea ce-l consacra drept unul dintre cele mai prestigioase, din punct de vedere stiintific, anuare muzeale din Romania.
Invitam, toti iubitorii de carte, de cultura sa ne fie alaturi la acest eveniment!
Un nou numar a anuarului ACTA MVSEI POROLISSENSIS
Articole
Postul Sfintei Marii
”Dacă lumea ar posti, nu s-ar mai face arme, n-ar mai fi războaie, tribunale și închisori. Postul i-ar ajuta pe toți să se înfrâneze, nu numai de la mâncare, ci să izgonească iubirea de arginți, lăcomia și orice vicleșug.” (Sfântul Vasile cel Mare) Dragi cititori, a început postul Adormirii Maicii Domnului, cunoscut în popor și sub denumirea de postul Sfintei Marii. Acesta durează două săptămâni și se încheie în data de 14 august, înainte de marea sărbătoare…
Mai mult...Solidaritatea
Ziua bună, dragi cititori! Într-o veche istorisire, doi soldați traversau, noaptea, o pădure înzăpezită. Atacați de o haită de lupi, ei s-au așezat spate în spate și s-au apărat reciproc. Astfel, fiecare a avut o perspectivă diferită asupra pericolului, dar, alegând să rămână împreună și să conlucreze, și-au putut salva viețile. Ce anume i-a salvat pe cei doi? Răspunsul este simplu și vădit: solidaritatea. Dacă aruncăm o privire pe rețelele de socializare la ecourile unor știri, dacă…
Mai mult...