Romania va ramane cel mai probabil cu doar cateva sute de produse traditionale inregistrate la Ministerul Agriculturii, dintr-un total de 4.200 in prezent, acestea urmand sa fie din nou evaluate in conformitate cu legislatia europeana, a declarat Achim Irimescu, secretar de stat in Ministerul Agriculturii. Irimescu ar fi trebuit sa stie ca prin Ordinul 690 din 28 septembrie 2004 produsele traditionale au fost evaluate tot in conformitate cu legislatia europeana. Ba mai mult, operatorii de produse traditionale sunt verificati daca produsele lor indeplinesc conditiile. In caz contrar, le sunt retrase atestatele.

Produs traditional doar un an?
La ora actuala in Salaj exista 159 de produse traditionale, inregistrate in Registrul National de Produse Traditionale, care, trebuie sa recunoastem, se bucura de succes atat in tara, cat si peste hotare. Cei 18 operatori de produse traditionale ale Salajului ofera pentru cei interesati produse lactate prin cinci unitati, produse din carne prin doua unitati, conserve de legume cu ciuperci, printr-o unitate, palinca de Salaj prin Asociatia Producatorilor de Palinca din judet si paine si produse din panificatie prin noua unitati. Po-trivit lui Dorel Dumitras, consilier superior – Compartimentul zootehie si industrie alimentara din cadrul Directiei Agricole a judetului Salaj, produse precum branza de Meses, fabricata de SC Viomil, pecia afumata de la SC Siciliana, muschiul taranesc de la SC Universal, painea neagra pe vatra din Cizer, palinca de Salaj au facut nume si renume inca de la atestare, peste tot pe unde au fost prezentate. Si totusi, in articolul 10 din Proiectul de Ordin se mentioneaza ca atestatele produ-selor traditionale raman valabile 12 luni. Peste 12 luni alti bani cheltuiti pentru atestare, alt timp pierdut de producator.

Alte verificari, alte cheltuieli
De fapt ce i se nazare secretarului de stat din Minsterul Agriculturii. El crede ca cifra 4.200 de produse traditionale de pe plaiul mioritic „este o gluma proasta”. „Eu initial am vrut sa anulez lista si sa o reacreditez, dar ar fi insemnat sa punem oamenii pe drumuri si sa cheltuim bani in plus. Am decis impreuna cu Asociatia Producatorilor Traditionali sa mergem sa le verificam inca o data, pentru ca nimeni nu a facut-o niciodata foarte serios, in conformitate cu legislatia europeana,care spune ca traditional inseamna ca produsele trebuie sa aiba un element de traditionalitate de cel putin 25 de ani”, a precizat Irimescu. Cum poate afirma secretarul de stat ca „nimeni nu a facut-o niciodata foarte serios”, cand la inceputuri, Uniunea Europana impunea o legislatie draconica pentru produsele traditionale, iar produsele traditionale romanesti au fost trecute prin toate „vamile”?

Cat de veritabil este un produs…veritabil

O prima impresie este ca la noi, cand ceva merge bine, se incearca neaparat o dereglare a lucrurilor si chiar o stopare a lor. De ce ar trebui reatestarea la 12 luni a produselor traditionale, cand exista reguli si controale pentru fiecare produs in parte? Secretarul de stat Irimescu din Ministerul Agriculturii a afirmat ca se lucreaza in acest sens la un proiect de act normativ, care va fi adoptat cel mai probabil inaintea Sarbatorilor Pascale (5 mai 2013 -Pastele ortodox n.a.) iar dupa adaptarea acestui act normativ, reprezentantii Ministerului Agriculturii, impreuna cu cei ai asociatiilor de profil, vor incepe verificarea si vor pastra pe lista doar produsele veritabile traditionale, ceea ce ar putea reduce de cateva ori numarul acestora. Cine va stabili cat de veritabil e un produs traditional e o problema de un subiectivism cras. De ce clisa afumata din Varsolt n-ar fi la fel de…veritabila ca rulada din fleica afumata? De ce branza de Meses n-ar fi la fel de veritabila ca telemeaua de Somes?.
Cert este ca Romania se poate lauda cu produse traditionale. Ele sunt un brand al nostru. Pacat ca cineva i-a pus gand rau.