Judet mic si sarac, Salajul isi permite luxul de a avea mai multi bugetari decat media pe tara
Dupa o tendinta de scadere a numarului bugetarilor in prima jumatate a anului 2012, numarul posturilor bugetate a inceput din nou sa creasca din august anul trecut, astfel ca luna trecuta s-a ajuns la acelasi nivel al numarului de angajati din prima decada a anului 2012. In sectorul public erau ocupate 1.189.861 de posturi in sectorul bugetar comparativ cu 800.000 in anul 1990. Paradoxal, cele mai sarace judete din tara, printre care si Salajul, unde PIB-ul pe cap de locuitor se situeaza mult sub media pe tara, au cel mai mare numar de bugetari raportat la numarul de locuitori. Daca in tara media este de trei bugetari la suta de locuitori, in Salaj este de patru procente. Raportarea nu este cea mai corecta, spun specialistii in domeniu, pentru ca ar trebui facuta la numarul de contribuabili, care este mult mai mic. Dispcrepanta creste si mai mult in conditiile in care multi oameni muncesc la negru.
In Salaj nu se poate spune ca a scazut numarul bugetarilor odata cu criza. E drept, nu s-au mai facut angajari dar au fost putine persoane care au plecat din sistem. In contextul crizei,nici activitatea economica privata nu a fost pe roze. In sistemul de stat s-a recurs la tot felul de artificii pentru a evita disponibilizarile. In 2010, Primaria Zalau a luat decizia ca mai multe servicii de la DGADP sa treaca la nou infiintata SC CITADIN SRL. In acest mod s-a putut pastra numarul de angajati. Mobiliatatea salajenilor in ceea ce priveste locul de munca este foarte redus. Exista inca mentalitatea ca „slujba la Stat este cea mai sigura”.
Toata lumea se plange ca sunt prea multi bugetari dar si sistemul este prost, invechit si nu face altceva decat sa manance timpul si nervii oamenilor. Ca sa scoti un cazier de la Politie, spre exemplu, trebuie sa treci pe la trei ghisee ca sa te intorci tot de unde ai plecat. Mai intai cumperi un timbru de la posta, completezi un formular la finante, platesti taxa la alt ghiseu la aceeasi institutie si te duci inapoi la politie sa depui formularul cu solicita- rea de cazier. Inafara de faptul ca te plimbi prin oras pana te saturi, pentru aceasta activitate sunt platiti trei bu-getari din banii contribuabililor. De ce nu s-ar putea rezolva totul la un singur ghiseu?
In 1990 nu exista informatizarea de astazi. Metodele vechi de lucru pot fi inlocuite cu software-ul si internetul. Judecand dupa numarul de bugetari din ziua de azi, pare ca nu s-a facut acest lucru. Insusi guvernatorul BNR, Mugur Isarescu a spus intr-o conferinta de presa ca „dupa 20 de ani avem 1,2 milioane de bugetari si ne intrebam unde este problema”.