Politica fiscala nu sustine revenirea economiei, dar nici politica monetara nu poate contribui mai mult la revenirea economiei, din cauza persistentei presiunilor inflationiste provenite din socuri pe oferta, in ciuda faptului ca Romania este inca in recesiune, spune guvernatorul BNR Mugur Isarescu. „Suntem inca in recesiune, sau iesim din ea, dar avem inca anticipatii inflationiste (…) Nu credem ca daca am avea o politica monetara mai laxa ar iesi altceva (…) Reducerea deficitului bugetar de la 9% din PIB la 3% din PIB a reprezentat un efort mare, sunt 6 puncte procentuale din PIB. N-a putut stimulentul monetar sa compenseze politica fiscala (…) Am banuiala ca politica fiscala este inca relativ prociclica”, a afirmat miercuri guvernatorul BNR, Mugur Isarescu. Guvernatorul BNR a completat ca politica fiscala nu avea prea multe optiuni, fiind prezoniera propriei greseli, aceea de a fi prociclica si in perioada de boom economic de dinainte de 2009. In ceea ce priveste politica monetara, Isarescu a aratat ca o prima limitare, mai ales in statele emergente, provine din socul de oferta, iar de multe ori bancile centrale sunt in fata unei dileme, daca ar trebui sa acomodeze sau nu acesti factori. Oficialul BNR nu a explicat insa de ce se manifesta aceste socuri mai puternic in Romania decat in alte state si care sunt cauzele particulare.
„Politica monetara controleaza cererea, legatura mistica pe care uneori nici economistii n-o inteleg (…) Prevenirea cresterii preturilor din socuri pe oferta generaza o accentuare a fluctuatiilor la nivelul productiei si al somajului”, a afirmat Isarescu. Pe langa preturile internationale la titei, guvernatorul BNR a dat ca examplu si preturile alimentare, amintind amuzat ca un jurnalist a sugerat anul trecut bancii centrale sa constiuie rezerve in cartofi, in loc de rezerva de aur.
Isarescu a precizat ca in astfel de cazuri, daca anticipatiile inflationiste se duc si in salarii, atunci efectul de propagare cuprinde intreaga piata. Reiterand ca in Romania tintirea inflatiei a fost introdusa intr-o maniera flexibila, Isarescu a aratat ca orice banca centrala se uita permanent si la cursul de schimb, chiar daca niciun bancher central nu recunoaste acest lucru.
El a rememorat protestul exportatorilor care strigau in fata Bancii Nationale „Isarescu nu uita, banca nu este a ta!” aratand ca oricat de tentanta parea pentru public aprecierea monedei nationale, banca centrala a inteles din timp riscul unei aprecieri excesive. Guvernatorul a aminit ca liberalizarea contului de capital a fost o obligatie pentru intrarea in Uniunea Europeana in 2007, aderare care a prins Romania nepregatita, „cu o inflatie relativ ridicata si o populatie putin educata din punct de vedere financiar”.
Fiscalitatea nu sustine economia, iar dobanzile nu pot scadea din cauza inflatiei
Articole
Postul Sfintei Marii
”Dacă lumea ar posti, nu s-ar mai face arme, n-ar mai fi războaie, tribunale și închisori. Postul i-ar ajuta pe toți să se înfrâneze, nu numai de la mâncare, ci să izgonească iubirea de arginți, lăcomia și orice vicleșug.” (Sfântul Vasile cel Mare) Dragi cititori, a început postul Adormirii Maicii Domnului, cunoscut în popor și sub denumirea de postul Sfintei Marii. Acesta durează două săptămâni și se încheie în data de 14 august, înainte de marea sărbătoare…
Mai mult...Solidaritatea
Ziua bună, dragi cititori! Într-o veche istorisire, doi soldați traversau, noaptea, o pădure înzăpezită. Atacați de o haită de lupi, ei s-au așezat spate în spate și s-au apărat reciproc. Astfel, fiecare a avut o perspectivă diferită asupra pericolului, dar, alegând să rămână împreună și să conlucreze, și-au putut salva viețile. Ce anume i-a salvat pe cei doi? Răspunsul este simplu și vădit: solidaritatea. Dacă aruncăm o privire pe rețelele de socializare la ecourile unor știri, dacă…
Mai mult...