Primaria Zalau a participat in weekend timp de trei zile la targul de turism „Touristica” din Cluj cu scopul de a promova Zilele Festivalului Roman, devenite de opt ani o marca a judetului Salaj. „Touristica” este cel mai mare targ de turism din Transilvania si se desfasoara in doua sezoane, sezonul de toamna si sezonul de primavara, la Polus Center- Cluj Napoca. Targul este organizat de Libero Events si ofera posibilitatea expertilor in domeniu sa prezinte si sa-si promoveze destinatiile turistice.
Ideea de a oferi publicului un eveniment cultural bazat pe reconstituire istorica a fost pusa in practica de catre Primaria Zalau in anul 2005. De atunci, festivalul a avut o periodicitate anuala. Pana la acea data, Zilele Cetatii si Festivalul Roman se sarbatoreau impreuna, in jurul datei de 1 august. Existenta frontierei Imperiului Roman si a vestigiilor sale in apropierea Zalaului, la Moigrad Porolissum, reprezinta oportunitati fantastice de exploatare in scop turistic.
In anul 106 imparatul Traian a infiintat orasul Porolissum construind aici o baza militara. In 124, imparatul Hadrian a reorganizat provincia Dacia si a impartit-o in trei mari parti. Dacia Porolissensis, cu capitala la Porolissum, era una dintre ele. Castrul de la Porolissum era sediul permanent pentru cohorta a-V-A de lingoni si cohorta I Britanica. La inceputul secolului al treilea, la Porolissum stationau trupele formate din cetateni Cohorta a III-a Campestris Civinum Romanorum. Retragerea trupelor romane din Dacia are loc sub comanda imparatului Aurelian, in anul 271.
Atmosfera antica a fost reprodusa la targul de promovare de la Cluj de catre Nimfele Daciei, Cohors III Campestris Civium Romanorum si Lupii Daciei, formatii din Zalau care au facut demonstratii de dansuri si lupte romane in cursul zilei de sambata. Au mai fost prezenti cu dansuri populare traditionale si membri ai ansamblului Columna din Zalau.Cu o zi inainte, elevii liceului Tehnologic Voievod Gelu din Zalau au gatit pentru cei prezenti placinte cu branza si praz, si prajitura cu piper si miere. Ramona Butcovan, membra in echipa de proiect „Promovarea Festivalului Roman Zalau-Porolissum -Instrument de Promovare a Siturilor Arheologice Locale” , finantat din fonduri europene, ne-a mai spus ca la standul nostru au fost persoane care auzisera de Festivalul de la Porolissum, dar nu au participat pana acum si altii care nu auzisera inca. Multi dintre acesti vizitatori si-au exprimat intentia de a participa in viitor la Zilele Romane. „Scopul nostru este de a promova festivalul cu ceva timp inainte ca acesta sa aiba loc. De aceea am participat acum la targ, cu cateva luni inainte de eveniment. Vom cauta si alte modalitati de promovare a Festivalului, pana in septembrie”, ne-a spus Ramona Butcovan.