Primarul Simleului, Septimiu Turcas, s-a intalnit vineri, la Bucuresti cu ambasadorul Poloniei in Romania, Marek Szczygiel. Discutiile dintre cei doi au vizat aspecte turistice, economice si culturale, care ar putea interesa atat orasul Simleu, cat si partea poloneza. „Am facut o prezentare a orasului, Ambasadorul nu stia de proiectul nostru de reabilitare a Cetatii Bathory, edificiu care ne uneste din punct de vedere istoric cu polonezii. Avea cateva informatii despre Simleu de la ambasadorul Israelului in tara noastra. Acesta cunoaste orasul nostru si este bun prie-ten cu el. Am discutat depre noi ca si oras si ce proiecte comune am putea demara impreuna. Nu am solicitat finantare, cum gresit au inteles unii, dar ambasadorul a spus ca se va implica pentru ca noi sa obtinem o finantare de la Ministerul Dezvoltarii si Turismului din Romania. Se va intalni in viitor cu ministrul Dezvoltarii si va aborda pro-blema finantarii incepand cu 2014, cand Romania poate accesa iar programe din fonduri europene”, ne-a declarat Turcas. „Proiectul de colaborare presupune si infratirea unui oras din Polonia cu Simleu Silvaniei. De la intentie, se va ajunge si la fapta. Lucrurile nu raman pe loc”, a spus primarul Simleului.
Cetatea Bathory, declarata in prezent monument istoric, a fost resedinta bathorestilor, fa-milie princiara care a influentat hotarator istoria Simleului incepand cu anul 1351. Din vechea cetate se mai pastreaza azi pavilionul portii pentru trasuri, deasupra gangului boltit, doua turnuri, un bastion si o parte din zidurile de aparare. Stefan Bathory, cel mai renumit descendent al familiei Bathory, a fost Principe al Transilvaniei intre anii 1571-1575 si rege al Poloniei din 1575 pana in 1586, la moartea sa. Stefan Bathory s-a nascut in 1533 la Simleu Silvaniei. La Zilele Cetatii Bathory de la Simleu Silvaniei de anul acesta, programate in toamna, va participa si ambasadorul Poloniei . Se va incerca o programare concomitenta a Zile-lor Bathory si a concursului interjudetean de matematica, care se tine in octombrie sau noiembrie la Simleu. „Am invitat sa participe si cateva scoli din Polonia, vrem sa dam o forma internationala concursului de matematica si sa sarbatorim tot atunci si Zilele Cetatii Bathory. Avem toate semnele pozitive ale unei viitoare colaborari”, a spus edilul Simleului.
Intentia de reabilitare a Cetatii Bathory a existat inca din 2006. Un an mai tarziu s-au facut sapaturi arheologice in vederea restaurarii si a punerii in valoare a sitului arheologic. Inchiderea programelor de finantare vizate pentru a fi ac-cesate de Primaria Simleu prin programul operational regional (POR) Axa 5-”Dezvoltarea Durabila si Promovarea Turismului” a facut ca lucrarile de reabilitare sa fie amanate. Finantarea prin programe europene va fi reluata din 2014.
Septimiu Turcas face punte din Simleu pana in Polonia
Articole
Postul Sfintei Marii
”Dacă lumea ar posti, nu s-ar mai face arme, n-ar mai fi războaie, tribunale și închisori. Postul i-ar ajuta pe toți să se înfrâneze, nu numai de la mâncare, ci să izgonească iubirea de arginți, lăcomia și orice vicleșug.” (Sfântul Vasile cel Mare) Dragi cititori, a început postul Adormirii Maicii Domnului, cunoscut în popor și sub denumirea de postul Sfintei Marii. Acesta durează două săptămâni și se încheie în data de 14 august, înainte de marea sărbătoare…
Mai mult...Solidaritatea
Ziua bună, dragi cititori! Într-o veche istorisire, doi soldați traversau, noaptea, o pădure înzăpezită. Atacați de o haită de lupi, ei s-au așezat spate în spate și s-au apărat reciproc. Astfel, fiecare a avut o perspectivă diferită asupra pericolului, dar, alegând să rămână împreună și să conlucreze, și-au putut salva viețile. Ce anume i-a salvat pe cei doi? Răspunsul este simplu și vădit: solidaritatea. Dacă aruncăm o privire pe rețelele de socializare la ecourile unor știri, dacă…
Mai mult...