Pentru un judet sarac, bugetul este si va fi mereu o incercare de echilibristica iesita din comun. Sunt multe cheltuieli impuse, multe cheltuieli de care nu se poate scapa, multe gauri negre care nu pot fi evitate. Dar sunt si lucrari taraite de ani de zile, inutile, nejustificate, impuse de legi care nu sunt deloc contestate, pe motiv ca „asta e, n-avem ce face”.
Una dintre aceste cheltuieli este aceea pe care Consiliul Judetean o face anual cu salarizarea personalului neclerical al bisericilor si manastirilor din judetul Salaj. Pentru anul 2013 este prevazuta suma de 660.270 de lei. Nu este o suma mare, dar e o suma care ar prinde bine unor scoli, unor spitale, unor proiecte de infrastructura. Suntem, pana la proba contrarie, stat laic. Nu avem bani sa ne platim medicii, profesorii, politistii. Nu avem bani sa investim in retelele de apa si canalizare. Nu avem bani pentru spitale decente, pentru scoli aduse la nivelul secolului XXI, dar platim doar intr-un judet aproape sapte miliarde de lei vechi pentru salariile unora care stiu sa traga doar funia clopotului, sa fataie o cadelnita prin biserica sau sa dea cu matura. O statistica la nivel national arata ca personalul neclerical are salarii mai mari decat un medic stagiar sau un invatator. Iar oamenii care alcatuiesc aceasta bine platita breasla a personalului neclerical sunt in genere oameni fara prea multe studii. Ne pasa insa prea putin. Ca de ne-ar fi pasat am fi avut politicieni care sa intrebe de ce totusi trebuie platiti acestia din bani publici. Ca de ne pasa am fi avut politicieni care sa aiba decenta de a spune „destul, e aberant”.
Banii nostri si funia clopotului
Articole
Metodele de predare de tipul „stai jos și scrie” trebuie interzise, susține ministrul educației, Daniel David
Ministrul Educației: Metodele de predare de tipul „stai jos și scrie” trebuie interzise. Directorii de școală să își monitorizeze profesorii Formula de predare în care îi spui elevului „stai jos și scrie după dictare” trebuie interzisă, dacă acel conținut dictat este în manuale sau în alte tipuri de suport, a anunțat ministrul educației, Daniel David. „Aici trebuie să fie acele mecanisme pe care le implementează inspectoratul, care organizează titularizarea, directorii de școală trebuie să își monitorizeze profesorii,…
Mai mult...În 2025, Bacalaureatul începe din ianuarie
Elevii din clasele a XII-a și a XIII-a susțin luna aceasta probele de competențe ale examenului de Bacalaureat. O altă noutate față de anii anteriori este aceea că elevii vor putea să-și vadă lucrările după afișarea rezultatelor inițiale, înainte de a depune contestații. În perioada 27-29 ianuarie va avea loc evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română. În intervalul 29-31 ianuarie e programată evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă, în perioada 3-5…
Mai mult...