In alti ani, in aceasta perioada, pe piata, mopedele si motoretele erau printre cele mai vandute mijloace de transport. Nu acelasi lucru se poate spune si in primavara anului de gratie 2013. Desi oferte sunt cu duiumul, foarte putini salajeni se incumeta sa dea acum 1.000-1500 de lei pe un moped. Un cunoscut dealer din Jibou sta cu un stoc de mopede si motorete in valoare de peste 7.000 de lei. „Explicatia e simpla, imi zice dealerul.. In ceilalti ani afacerea imi mergea ca pe roate. Nu era nevoie de un permis de conducere ca sa te afli la ghidonul unui astfel de vehicul, iti trebuia doar un atestat care putea fi obtinut foarte usor”. Din 19 ianuarie, insa, pentru orice autovehicul este nevoie de un permis de conducere, conform noului Cod Rutier. Pentru a obtine permisul de conducere trebuie sa urmezi o scoala de soferi, care costa, si dai un examen. Normele de aplicare a noii legislatii rutiere inca n-au aparut. Permisul de conducere, insa, nu poate fi obtinut de oricine. Asa se face ca in prezent, multi dintre cei care au mopede, dar nu au permis, acum si le vand, pur si simplu pentru ca nu au ce face cu ele. Insa pana la clarificarea situatiei legislative, putini sunt cei care le cumpara. Astfel ca vanzarile de mopede se afla in cadere libera. In schimb, se asteapta ca peste o saptamana sau doua, odata cu incalzirea vremii, lumea sa dea buzna sa cumpere biciclete. Pentru acestea, cel putin deocamdata, nu trebuie permis.
Piata mopedelor in cadere libera
Articole
Postul Sfintei Marii
”Dacă lumea ar posti, nu s-ar mai face arme, n-ar mai fi războaie, tribunale și închisori. Postul i-ar ajuta pe toți să se înfrâneze, nu numai de la mâncare, ci să izgonească iubirea de arginți, lăcomia și orice vicleșug.” (Sfântul Vasile cel Mare) Dragi cititori, a început postul Adormirii Maicii Domnului, cunoscut în popor și sub denumirea de postul Sfintei Marii. Acesta durează două săptămâni și se încheie în data de 14 august, înainte de marea sărbătoare…
Mai mult...Solidaritatea
Ziua bună, dragi cititori! Într-o veche istorisire, doi soldați traversau, noaptea, o pădure înzăpezită. Atacați de o haită de lupi, ei s-au așezat spate în spate și s-au apărat reciproc. Astfel, fiecare a avut o perspectivă diferită asupra pericolului, dar, alegând să rămână împreună și să conlucreze, și-au putut salva viețile. Ce anume i-a salvat pe cei doi? Răspunsul este simplu și vădit: solidaritatea. Dacă aruncăm o privire pe rețelele de socializare la ecourile unor știri, dacă…
Mai mult...