Premierul Victor Ponta considera ca programul „Cornul si laptele” este o risipa de bani si a anuntat ca ar trebui ca banii investiti in produsele de panificatie si in lactate ar trebui folositi in alt mod, si anume in programul after-school. „Vreau aceeasi bani sa incercam sa-i folosim la ceva mai util, de exemplu la after-school, pentru ca in acest moment sunt copii care intr-adevar au nevoie si vin la scoala si e bine pentru parinti – vorbesc de cei din familii modeste, unde programul isi atinge scopul – si sunt foarte multi copii care nu mananca nici cornul respectiv, nu beau laptele, il arunca, il irosim absolut degeaba”, a declarat Victor Ponta. Programul „Cornul si laptele” functioneaza in scolile generale de zece ani. A fost contraversat pentru ca in timp ce pentru o categorie de copii produsele nu au fost bune decat sa se joace fotbal cu ele, pentru o alta categorie de copii acestea au fost o salvare din punct de vede-rea al asigurarii hranei si din punct de vedere a conditiei lor foarte modeste. Este vorba in fond de polarizarea sociala, care face ineficient un program destinat unei mase cu nevoi comune.
Tiberiu Marc insista cu hrana calda
Tiberiu Marc considera ca acest program ar trebui eventual sa fie inlocuit cu un alt program mai bun. „Probabil ca o masa calda ar fi o solutie, dar orice program nou ar trebui sa fie mai bun decat cel la care se intentioneaza a se renunta si, in primul rand, sa nu fie discriminatoriu, adica sa fie accesibil tuturor copiilor care merg la scoala. Nu trebuie neglijat nici faptul ca mediul rural are o anumita specificitate, existand scoli si comunitati cu un numar mic de copii, iar orice program nou trebuie sa aiba in vedere toate situatiile posibile.”, ne-a declarat ieri presedintele Consiliului Judetean. Tiberiu Marc ne-a mai declarat ca un program ca cel amintit mai sus ar implica costuri de circa sase ori mai mari ca si cele actuale din programul „Cornul si laptele”.
Inspectorul Szabo |tefan tine cu copiii saraci
Inspectorul scolar gene-ral adjunct, Szabo Stefan, a declarat pentru Graiul Salajului ca solutia premie-rului nu este prea inspirata si spune ca ar fi pacat ca banii sa fie risipiti, deoarece considera ca foarte multi copii din mediul rural se bazeaza pe corn si pe lapte si apreciaza suplimentul de hrana pe care il primesc la scoala. „Foarte multi copii nu au nevoie de acest supliment, si cu banii aceia ar trebui sa se poata asigura o masa calda celor mai saraci”, ne-a declarat Szabo |tefan.
Peste 26.000 de copii beneficiaza in Salaj de programul „Cornul si laptele”
O statistica a copiiilor inclusi in programul „Cornul si laptele” arata ca in mediul rural, in gradinite beneficiaza 4.152 de copii, iar in mediul urban 1.166 de copii. Incepand cu clasa pregatitoare pana inclusiv in clasa a patra, 6.538 de copii beneficiaza de acest program in mediu rural, iar in mediul urban 4.506. La scolile gimnaziale din mediul rural beneficiaza de corn si lapte, 5.551 de copii, iar in mediul urban 4.224. Tot de acest program mai beneficiaza 68 de copii din invatamantul particular.