„Pas” pentru cei cu facultate
Piata locurilor de munca din Salaj devine tot mai inaccesibila tinerilor cu studii superioare. Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca (AJOFM) a prezentat situatia locurilor de munca vacante saptamana aceasta. Sunt puse la dispozitia salajenilor un numar de 68 de locuri de munca, provenite din partea a 27 de agenti economici, in industria confectiilor, industria lemnului, industria alimentara, comert, servicii. Pentru cei interesati să muncească in construc¬tii exista trei locuri de munca, pentru sofer, autocamion si muncitor necalificat. In industria confectiilor, angajatorii ofera 28 locuri de munca pentru muncitori calificati, de pilda, confectioner asamblor articole din textile, tapiter si muncitor necalificat. In ceea ce priveste indrustia lemnului, oferta este limitata la un numar de trei locuri, pentru tamplar universal cu calificare si experienta. Sectorul alimentar dispune de trei locuri de munca, fiind cautati ospatar cu calificare si cofetar.
In domeniul serviciilor, oferta devine mai abordabila si mai diversificata, acoperind un numar de 23 de locuri, in diverse sectoare de activitate. In acest caz, angajatorii cauta amanetar, zidar, inginer ITP, mecanic auto, sudor, muncitor ne-calificat in agricultura.
Interesant este faptul ca doar doua locuri de munca din totalul locurilor de munca disponibile se adreseaza persoanelor cu studii superioare, de exemplu, asistent manager si amanetar, iar una dintre cerintele avute in vedere este experienta, minimum 3 ani, cerinta care de cele mai multe ori, reprezinta un real impediment pentru multi tineri.

Suntem pe locul 21 la somaj
Potrivit AJOFM, la finalul lunii februarie rata somajului inregistrat in judetul Salaj a fost de 6,46 la suta, iar numarul somerilor a ajuns la 6.780 de persoane, cu 249 de persoane mai putin fata de luna precedenta. Din numarul total al some-rilor inregistrati, 2.848 beneficiaza de indemnizatie de somaj, iar 3.932 de persoane nu sunt beneficiari ai indemnizatiei de somaj. Referitor la structura somajului dupa nivelul de instruire, somerii cu nivel de instruire primar, gimnazial si profesional constituie ponderea cea mai mare a persoanelor care se adreseaza agentiei in vederea gasirii si ocuparii unui loc de munca -76,71 la suta. De asemenea, somerii cu nivel de instruire liceal si post-liceal reprezinta 17,48 la suta, iar cei cu studii superioare 5,81 la suta.

Peste 40 de ani e mai greu
Din punct de vedere al structurii somerilor pe grupe de varsta. reprezentative sunt ponderile pentru grupa de varsta cuprinsa intre 40-50 de ani – 28,23 la suta, urmata de ca-tegoria persoanelor cu varsta cuprinsa intre 30 si 40 de ani – 25,25 la suta, cei cu varsta de peste 50 de ani -21,38 la suta , tinerii sub 25 de ani -15,97 la suta si persoanele cu varsta cuprinsa intre 25 si 30 de ani -9,17 la suta. Statisticile indica faptul ca 5.054 de someri au domiciliul in mediul rural si 1.726 in mediul urban. In profil teritorial, situatia somerilor se prezinta astfel: agentia din Zalau – 2.872 de persoane, agentia din Jibou-2093 de persoane si agentia din Simleu -1.815 persoane. La nivel national, rata somajului a inregistrat valoarea de 5,78 de procente. Cea mai mare rata a somajului a fost inregistrata in judetul Va-slui, 11,02 la suta, la polul opus situandu-se Ilfov -1,76 la suta. Judetul Salaj se claseaza pe locul 21.