Campania pentru alegerile europarlamentare, care a inceput in data de 8 mai, la ora 0.00, se incheie sambata, la ora 7.00, alegatorii fiind asteptati la vot, duminica, pentru a-i desemna pe cei 33 de reprezentanti ai Romaniei in Parlamentul European. Potrivit Legii 33/2007 privind organizarea si desfasurarea alegerilor pentru Parlamentul European, campania electorala incepe cu 30 de zile inainte de ziua votarii si se incheie in dimineata zilei de sambata care preceda scrutinul, la ora 7.00. Dupa incheierea campaniei electorale, se interzice difuzarea de mesaje electorale in format audio, vizual sau mixt pe ecrane digitale amplasate in locuri publice ori private, precum si prin intermediul unor vehicule special amenajate.
Cu 48 de ore inainte de ziua votarii, este interzisa prezentarea de sondaje de opinie, televoturi sau anchete facute pe strada. In ziua votarii este interzisa prezentarea sondajelor realizate la iesirea de la urne, inainte de incheierea votarii. Pot efectua sondaje de opinie la iesirea de la urne institutele de sondare a opiniei publice sau societatile comerciale ori organizatiile neguvernamentale care au in obiectul de activitate realizarea de sondaje de opinie si care sunt acreditate de Biroul Electoral Central in acest sens. Operatorii de sondaj ai acestora au acces, in baza acreditarii institutiei pentru care lucreaza, in zona de protectie a sectiei de votare, fara a avea acces in interiorul localului sectiei de votare.
Continuarea propagandei electorale dupa incheierea acesteia, precum si sfatuirea in ziua votarii a alegatorilor la sediul sectiilor de votare sa voteze sau sa nu voteze un anumit partid politic, alianta politica, alianta electorala, organizatie a cetatenilor apartinand unei minoritati nationale ori candidat independent constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda intre 1.500 si 4.500 de lei.
Legea interzice, de asemenea, purtarea pe durata votarii, de catre membrii birourilor electorale ale sectiilor de votare, persoanele insarcinate cu paza sau de catre persoanele acreditate, de ecusoane, insigne ori alte insemne de propaganda electorala. Incalcarea acestor prevederi se sanctioneaza cu amenda de la 1.000 lei la 2.500 lei.
In audiovizual, campania electorala pe posturile de radio si de televiziune, publice si private, inceputa in ziua de 8 mai 2009, ora 00.00, se incheie de asemenea in ziua de 6 iunie 2009, ora 07.00, potrivit Deciziei CNA 391 din martie 2009. Televiziunile si radiourile publice si private au putut difuza in campania electorala emisiuni de promovare electorala, emisiuni de dezbatere si spoturi electorale. Emisiunile de promovare si spoturile electorale au putut fi difuzate contra cost la posturile comerciale si gratuit la posturile publice.
CNA a aplicat in campania pentru europarlamentare 9 amenzi in cuantum de 25.000 de lei, cele mai multe amenzi fiind date postului OTV, care trebuie sa plateasca 7.500 de lei pentru nerespectarea legislatiei audiovizuale privind reflectarea campaniei pentru Parlamentul European.
Politia Romana a anuntat, luni, ca de la inceputul campaniei electorale pentru alegerile europarlamentare au fost date 106 sanctiuni contraventionale, valoarea amenzilor fiind de 34.340 de lei. Din cele 106 amenzi, 99 sunt pentru incalcarea dispozitiilor Legii 33/2007 privind organizarea si desfasurarea alegerilor pentru Parlamentul European, doua pentru nerespectarea prevederilor Legii 195/2000 privind circulatia pe drumurile publice si cinci pentru Legea 61/1991 privind ordinea si linistea publica. De asemenea, de la inceputul campaniei electorale au fost constatate si 14 infractiuni, a precizat sursa citata.
Cele mai multe astfel de incidente au fost semnalate in municipiul Bucuresti (11) si in judetele Dambovita (12), Dolj (noua) si Galati (sapte). In judetele Bacau, Bistrita-Nasaud, Caras-Severin, Constanta, Gorj, Harghita, Maramures, Mures, Satu-Mare, Teleorman, Timis, Tulcea si Valcea nu a fost inregistrat niciun asemenea eveniment.
Campania pentru alegerile europarlamentare se incheie sambata, la ora 7.00
Articole
APIA: Fermierii pot cere banii de motorină
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează potenţialii beneficiari că până la data de 31 ianuarie 2025, inclusiv, se depun Cererile de plată pentru rambursarea ajutorului de stat pentru cantităţile de motorină achiziţionate şi utilizate în agricultură aferente trimestrului IV al anului 2024 (perioada 01 octombrie – 31 decembrie 2024). Cererile se depun la APIA Sălaj de către administrator/ reprezentantul legal sau împuternicitul acestuia, caz în care împuternicirea este emisă de către administratorul /reprezentantul legal…
Mai mult...Comisia Europeană a aprobat bani pentru fermierii români afectați de secetă. Cine primește banii
Comisia Europeană a aprobat o schemă de ajutor de stat în valoare de două miliarde de lei (400 de milioane de euro) pentru despăgubirea fermierilor români afectați de secetă. Vor primi sprijin financiar din acești bani producătorii agricoli care au fost afectaţi în mod direct de seceta severă din perioada septembrie 2023 – august 2024. Sumele sunt pentru culturi de grâu, triticale, orz, ovăz, rapiţă, floarea soarelui şi porumb. Pentru a beneficia de ajutoare financiare, producătorii agricoli trebuie…
Mai mult...