In clasamentul restantierilor pe judete, calculat in functie de ponderea sumelor restante in totalul creditelor contractate, Salajul conduce in topul datornicilor, atat ca firme, cat si ca persoane fizice. Unul din cinci credite este restant. In „top trei” se mai afla judetele Suceava si Galati. Efectul negativ este potentat si de o rata crescuta a somajului in Salaj de 6.62 la suta la finele anului trecut, peste media pe tara, care se situa la 5.59 la suta, dar si de deprecierea leului in raport cu euro in timpul crizei politice din vara 2012, pentru cei cu credite in valuta. In anii de gratie ai economiei, 2005-2008, mii de salajeni s-au imprumutat la banci. Era extrem de usor sa iei un credit, salariile erau mai mari, firmele prospere.
Legea falimentului personal, lege care se aplica in majoritatea statelor europene, a fost votata de Senat, dar se afla in dezbatere la comisia juridica a Camerei Deputatilor. Daca va fi aprobata, va fi trimisa in Plenul Camerei Deputatilor, care decide daca va fi sau nu votata. Concret, aceasta lege ar permite dator-nicilor sa se redreseze financiar. Asa cum o firma isi poate declara falimentul, la fel ar putea face si o persoana fizica. Datornicul intra intr-o perioada de restructurare, in care este ajutat sa faca un plan de rambursare si astfel sa-si revina financiar. Plata ratelor continua in functie de posibilitati. Numai in cazul in care acest plan nu da rezultate, debitorul intra in stare de faliment si bunurile ii sunt executate, dar nu toate. Conform acestei legi a falimentului personal, debitorul ar ramane in posesia unor bunuri denumite de lege „insesizabile”, care sa-i asigure existenta.

Datoriile ii obliga pe oameni sa munceasca „la negru”
Daca debitorul nu poate plati datoria, este automat executat de catre banca si daca datoria nu este integral acoperita, lucru care se intampla in majoritatea cazurilor de executare, ii va fi pusa poprire pe orice forma legala de venit chiar si intreaga viata, pentru recuperarea sumelor ramase. Urma-rea fireasca este ca un astfel de datornic va incepe sa-si „ascunda venitu-rile” preferand sa lucreze „la negru”, decat sa dea la banci si putinul pe care il castiga. Concluzia e simpla: creste evaziunea fiscala.
In vara anului 2010 erau in Salaj 49.500 de angajati. Azi, potrivit purtatorului de cuvant al Inspectoratului Teritorial de Munca Salaj, Mariana Pop , numarul angajatilor este de 44.723.
Aprobarea legii falimentului este tergiversata din 2010 cu motivatia ca Fondul Monetar International nu este de acord si nici bancile. Atitudinea FMI este contradictorie, din moment ce a sustinut introducerea acestei legi in tari cu dificultati economice serioase ca Grecia si Ungaria. Interesul, in opinia celor care au propus legea, este al bancilor care fac presiuni asupra clasei politice ca aceasta lege sa nu fie pusa in aplicare.