In urma recensamantului din 2011, datele preliminarii ale Institutului de Statistica despre persoanele plecate pe o perioada indelungata din tara arata ca 11536 de salajeni sunt plecati in strainatate. Cu siguranta majoritatea, daca nu toti, sunt plecati la munca, in cautarea unui trai mai bun. Din pacate, incepand cu anul 2008 tot mai multi dintre ei sunt nevoiti sa se intoarca in tara din cauza lipsei locurilor de munca. Starea proasta a economiei, somajul tot mai ridicat si in tarile comunitare, in special in Spania, Franta, Italia, Portugalia, unde salajenii au plecat in numar mare, nu mai fac Europa atractiva pentru cautarea unui loc de munca. De la intrarea Romaniei in Uniunea Europeana, la 1 ianuarie 2007, am putut circula in statele europene fara pasaport, doar cu buletinul,si asta a fost un castig. Totusi, libera circulatie si eliminarea controale-lor la frontiere va fi posibila numai dupa acceptarea noastra in Schengen.
Nu toate tarile care fac parte din UE fac parte si din Schengen si nu toate tarile care au aderat la acordul Schengen fac parte din Uniunea Europeana. Regatul Unit al Marii Britanii si Irlanda nu au ratificat acordul Schengen desi fac parte din UE iar Norvegia, Islanda, Elvetia si Lichtenstein nu fac parte din Uniunea Europeana dar au semnat acordul de libera circulatie. Ramane de vazut ce hotarare se va lua la Bruxelles in privinta Romaniei si daca vom avea un calendar si o perspectiva clara in privinta datei aderarii.
In 14 iunie 1985 intr-o localitatea luxemburgheza numita Schengen cateva state europene semnau un acord de libera circulatie care si-au deschis intre ele granitele la 26 martie 1995. Azi si maine are loc la Bruxelles reuniunea ministrilor europeni de interne pe aceasta tema, dar semnalele sunt negative in privinta primirii noastre in zona Schengen. Primul semnal negativ l-a dat Olanda, urmate Germania si Finlanda. Ministrul german de interne Hans-Peter Friedrich a declarat ca se va folosi de dreptul sau de veto pentru a bloca intrarea Romaniei in spatiul Schengen la reuniunea din 7 si 8 martie de la Bruxelles. In ceea ce priveste Romania, motivul principal invocat este coruptia din tara noastra.