Ca urmare a concurenţei din ce in ce mai ridicate care caracterizează mediul econo- mic actuală, produsele contrafăcute apar pe piaţa noastră din ce in ce mai des. A şti cum să te protejezi de falsuri a devenit, in ziua de azi, o cerinţă importantă pentru menţinerea sănătăţii. Printre multele produse preferate de falsificatori se regăsesc şi vinurile, mierea, parfumurile sau muşchiul file. Vinul, in special cel roşu se falsifică de obicei folosind apa, zahărul, alcoolul, coloranţi şi aromatizanţi sintetici in locul strugurilor. Coloranţii sunt un ingredient omniprezent in vinurile roşii contrafăcute. Cum se poate testa autenticitatea vinului roşu? Torni puţin vin pe o bucată de lană albă, iar dacă pata de vin de pe materialul ud are nuanţe de violet, galben sau maro şi dacă după spălare pata persistă fiind incă viu colorată, atunci este contrafăcut. Dacă pata este roşie fără alte nuanţe şi dacă se decolorează evident prin spălarea cu apă, probabilitatea ca vinul să fie contrafăcut există, dar este foarte mică. Ce rişti dacă bei vin falsificat? Consumul poate cauza, in funcţie de frecventă, dureri de cap, dureri abdominale şi chiar intoxicaţii grave ale ficatului şi rinichilor. Mierea. Se poate testa autenticitatea in două moduri, dar nu poate fi demonstrată 100 la sută validitatea ei. Test 1: introdu cateva beţe de chibrit cu gămălia in miere, lasă beţele doua sau trei minute acolo, apoi incearcă să le aprinzi. Mierea este contrafăcută dacă beţele nu se aprind. Test 2: pune mierea intr-o linguriţă. Cu vărful unui creion chimic amestecă circa un minut in miere. Este contrafăcută dacă mierea işi schimbă culoarea (mierea nu este 100 la sută naturală). De ce să te fereşti de mierea falsificată? Aceasta nu aduce beneficiile aşteptate pentru sănătatea ta, iţi poate cauza alergii şi poate contribui la declanşarea diabetului. Parfumul. Inainte de toate, codul produsului inscriptionat pe sticlă trebuie să fie acelaşi cu cel de pe cutie. Urmează testul persistenţei mirosului: pulverizaţi pe o bucată de hartie, iar dacă mirosul s-a menţinut 24 de ore atunci este original. Un test suplimentar ar putea fi cel al pulverizării pe un geam (vertical), dacă parfumul se prelinge, şansele să fie original sunt mici. Care sunt posibilele efecte nedorite ale unui parfum contrafăcut? Dincolo de faptul că mirosul nu persistă, parfumurile contrafăcute provoacă in general reacţii alergice (inroşirea pielii, mancărime sau bubiţe roşii). Mai mult, ele pot cauza dezechilibre hormonale severe şi pot contribui la apariţia cancerului de piele. Muşchiul file. Este contrafăcut dacă muşchiul tăiat este lucios in secţiune (cel mai probabil a fost injectat cu apă) sau bucata de muschi este nefiresc de mică pentru gramajul său (sigur a fost injectat cu apă). De ce este preferabil să eviţi muşchiul falsificat? Un astfel de produs are valoare nutritivă scăzută şi, mai mult, pentru a reţine apa sunt utilizaţi aditivi (de multe ori agenti gelifianţi, E-uri din categoria celor periculoase)