Un proiect de Hotarare pentru modificarea si completa-rea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr.571/2003 privind Codul Fiscal aduce noi clarificari privind modul de impozitare al agricultorilor pe baza de norma de venit. Astfel, in cazul animalelor sunt definite clar speciile si conditiile in care acestea sunt impozitate.
Potrivit normelor metodologice, vacile sau bivolitele supuse impozitarii sunt „femele din specia taurine (respectiv bubaline) care au fatat cel putin o data” Aceeasi definitie se aplica si in cazul ovinelor si caprinelor care sunt „femele care au fatat cel putin o data”. In cazul porcilor, sunt impozitati „porcii de peste 35 de kilograme, inclusiv scroafele de reproductie”. Nu sunt impozitati taurii, boii, caii sau asinii.
Cum intr-unul din numerele trecute ale ziarului nostru v-am prezentat modul de impozitare din sectorul vegetal, in cele ce urmeaza va vom prezenta cateva exemple de impozitare pentru sectorul animal, oferite de Ministerul de Finante.
Exemplu pentru exploatatie de vaci si bivolite de 102 capete. Pentru primele doua capete nu se percepe impozit. Pentru restul de 100 de capete se aplica norma de venit de 453 de lei pe cap de animal astfel: venitul anual impozabil = 100 de capete x 453 de lei pe cap = 45.300 de lei. Impozit = 45.300 de lei x 16 la suta = 7.248 lei.
Exemplu pentru exploatatie de ovine si caprine (care au fatat cel putin o data) 200 de capete. Pentru primele 10 capete de animale (oi si capre) nu se percepe impozit. Pentru restul de 190 de capete se aplica norma de venit de 65 de lei pe cap de animal astfel: Venit anual impozabil = 190 de capete x 65 de lei pe cap = 12.350 de lei. Impozit = 12.350 de lei x 16 la suta = 1.976 de lei.
Facem precizarea ca la impozit se aplica procentul de 5,5 la suta, ceea ce reprezinta asigurarile de sanatate. In mod real, impozitul va fi de 21,5 la suta. E mult, e putin? Doar crescatorii de animale se pot pronunta.
Clarificari privind impozitarea crescatorilor de animale
Articole
Postul Sfintei Marii
”Dacă lumea ar posti, nu s-ar mai face arme, n-ar mai fi războaie, tribunale și închisori. Postul i-ar ajuta pe toți să se înfrâneze, nu numai de la mâncare, ci să izgonească iubirea de arginți, lăcomia și orice vicleșug.” (Sfântul Vasile cel Mare) Dragi cititori, a început postul Adormirii Maicii Domnului, cunoscut în popor și sub denumirea de postul Sfintei Marii. Acesta durează două săptămâni și se încheie în data de 14 august, înainte de marea sărbătoare…
Mai mult...Solidaritatea
Ziua bună, dragi cititori! Într-o veche istorisire, doi soldați traversau, noaptea, o pădure înzăpezită. Atacați de o haită de lupi, ei s-au așezat spate în spate și s-au apărat reciproc. Astfel, fiecare a avut o perspectivă diferită asupra pericolului, dar, alegând să rămână împreună și să conlucreze, și-au putut salva viețile. Ce anume i-a salvat pe cei doi? Răspunsul este simplu și vădit: solidaritatea. Dacă aruncăm o privire pe rețelele de socializare la ecourile unor știri, dacă…
Mai mult...