Judetul Salaj a inregistrat in perioada dintre anii 2008 – 2013 o crestere economica de aproximativ 20 de procente, potrivit Comisiei Nationale de Prognoza (CNP). Judetul Salaj ocupa pozitia 23 in topul judetelor cu crestere economica, pe timp de criza, surclasand Capitala cu patru pozitii.
Salajul a inregistrat si o crestere a produsului intern brut (PIB) de 5,1 miliarde de lei in anul 2011 si de 5,3 miliarde de lei in 2012 In aceasta privinta, judetul se situeaza insa abia pe locul 33 din totalul de 41 de judete, la care se adauga Bucurestiul. Exista o doza de optimism si pentru anul curent. Judetul Salaj este cotat cu o crestere de circa trei procente pentru anul 2013. Anul trecut a ocupat pozitia saisprezece.
Harnici versus lenesi
Topul celor mai harnice judete a fost intocmit pe baza valorii PIB, raportata la numarul de locuitori. Conform sta-tisticilor publicate pe site-ul „econtext.ro”, judetul Salaj a fost declarat „admis” la examenul de gestionare a crizei economice. Cifrele inregistrate pe anul 2008 in judetul Salaj au valori mai scazute in comparatie cu cifrele din prima parte a acestui an. Daca venitul pe cap de locuitor era sub 5.000 de euro in 2008, in 2013 a atins valoarea de aproximativ 5.500 de euro pe cap de locuitor.
Salajul se „vinde” pe bani putini
Judetul Salaj nu mai ocupa pozitii onorabile atunci cand ne raportam la valoarea propriu-zisa a acestuia, in comparatie cu restul judetelor. Acesta se situeaza printre codasii listei, mai exact locul 40, fiind „intrecut” doar de judetele Covasna si Giurgiu. Valoarea medie a unui judet este estimata la circa 3,3 miliarde de euro.