Presedintele Consiliului Judetean Salaj, Tiberiu Marc, s-a intalnit ieri cu primarii din Salaj, carora le-a prezentat propunerile Consiliului Judetean privind repartizarea pe unitati administrativ-teritoriale a unor sume alocate din bugetul de stat judetului Salaj, conform prevederilor Legii nr.5/2013 a bugetului de stat pe anul 2013. In acest context, presedintele Consiliului Judetean Salaj, Tiberiu Marc, a precizat ca propunerile de repartizare pe unitati administrativ-teritoriale pentru 2013 sunt de: 8.496.000 lei – cota de 20% din impozitul pe venit si din sumele defalcate din unele venituri ale bugetului de stat pentru achitarea arieratelor provenite din neplata cheltuielilor de functionare si/sau de capital, sustinerea programelor de dezvoltare locala si sustinerea proiectelor de infrastructura care necesita cofinantare locala; 600.000 lei – sume defalcate din taxa pe valoarea adaugata pentru intretinerea drumurilor judetene pe timp de iarna, transa a-II-a 2012/2013; 725.000 lei – sume defalcate din taxa pe valoarea adaugata pentru intretinere drumuri comunale.
Cine nu a facut bani in ultimii doi ani sa fie realist cu ce isi propune in 2013
Tiberiu Marc a atras atentia reprezentantilor primariilor privind restrictiile legislative ce trebuie avute in vedere la elaborarea bugetelor locale pentru acest an. Astfel, potrivit legislatiei in vi-goare, in situatia in care gradul de realizare a veniturilor proprii in ultimii doi ani este mai mic de 97% pe fiecare an, ordonatorii de credite au obligatia sa-si fundamenteze veniturile proprii pentru anul 2013 cel mult la nivelul realizarilor din anul 2012. De asemenea, la elaborarea bugetelor pe anul 2013, ordonatorii de credite si autoritatile deliberative au obligatia: sa prevada distinct credite bugetare destinate stingerii platilor restante la finele anului 2012; sa asigure achitarea platilor restante; sa isi achite arieratele inregistrate in contabilitate provenite din imprumuturile contractate din contul curent general al trezoreriei statului.
Mai usor cu investitiile noi, ne oprim la cele deja finantate
Pentru derularea in conditii normale a procesului de finantare a cheltuielilor de investitii pe anul 2013, ordonatorii principali de credite au obligatia cuprinderii in Programul de investitii numai a acelor obiective de investitii pentru care sunt asigurate integral surse de finantare prin proiectul de buget multianual.
Intai plata datoriilor, abia apoi proiecte de dezvoltare
„Alocarile bugetare au o crestere simbolica fata de sumele din anul trecut. Noutatea in acest an este data de faptul ca administratiile locale au obligatia de plata a datoriilor si arieratelor, ceea ce va va incurca in proiectele de dezvoltare”, a subliniat Tiberiu Marc.
Cheltuielile nejustificate constituie infractiune
La final, presedintele Consiliului Judetean a atras atentia ca angaja-rea, ordonantarea si efectuarea de plati peste limitele maxime ale sumelor aprobate la partea de cheltuieli, dar si angajarea cheltuielilor din bugetele locale peste limita creditelor bugetare aprobate constituie infractiuni.