De regula luna martie este perioada in care se declanseaza si se intensifica, in functie de mersul vremii, lucrarile agricole in cultura plantelor de camp. In cele ce urmeaza retinem atentia asupra principalelor masuri si lucrari agricole din aceasta perioada.
Culturile de toamna
Este necesara o inventariere a starii cerealelor de toamna si luarea unor masuri corespunzatoare unei bune vegetatii si dezvoltari in continuare a plantelor. Dintre acestea se pot mentiona: aplicarea ingrasamintelor complexe, cu deosebire pe solele nefertilizate cu fosfor; administrarea ingrasamintelor cu azot in doze de 30-90 kilograme la hectar. Se va acorda o mare atentie realizarii unei distributii cat mai uniforme a ingrasamintelor pe suprafata tratata; procurarea erbicidelor si pregatirea echipamentelor de aplicare a acestora in momentele optime.
Culturile de primavara
Amplasarea culturilor – stabilirea locului fiecarei culturi se face in functie de urmatoarele cerinte agrotehnice: evitarea cultivarii plantelor dupa ele insele; respectarea unui anumit interval de timp de revenire pe acelasi loc. De exemplu, florea soarelui poate reveni pe acelasi loc numai dupa cinci-sase ani, sfecla de zahar si inul dupa 3-4 ani. Folosirea efectului favorabil al leguminoaselor ca premergatoare pentru culturi sensibile la acestea (porumb dupa lucerna si trifoi). Utilizarea alternantei dintre cerealele paioase si plante prasitoare, pentru combaterea buruienilor si a unor boli si daunatori. Evitarea amplasarii unor culturi pe sole unde anul trecut s-au aplicat erbicide cu efect rezidual nociv (nu se cultiva floarea soarelui, soia, sfecla, cerealele paioase dupa porumb tratat cu erbicide triozinice)
Lucrarile solului
Suprafetele nearate trebuie rapid eliberate de resturi vegetale pentru a se putea efectua lucrarea acestora. Se recomanda a se proceda astfel: te-renurile nivelate se curata de resturi vegetale, nu se mai ara,ci se lucreaza cu grapa grea cu discuri (una – doua lucrari) dupa care se continua pregatirea patului germinativ cu grapele cu discuri usoare. Terenurile denivelate, imburuienate, se ara la o adancime minima de 15-17 centimetri care asigura incorporarea resturilor vegetale in sol si realizarea unei lucrari cu indici calitativi acceptabili.
Semanatul
Primele culturi ce trebuie semanate la desprimavarare sunt cerealele paioase, lucerna, trifoiul, mazarea, dupa care urmeaza sfecla, inul si apoi floarea soarelui (la sfarsitul lunii martie), iar mai tarziu, in cursul lunii aprilie soia, porumbul si fasolea in functie de evolutia temperaturii din sol. Lucrarea de semanat se organizeaza astfel, incat sa se execute intr-un timp cat mai scurt pentru incadrarea in epoca optima. Intazierea semanatului s-a dovedit a fi o cauza frecventa a obtinerii unor productii mici la toate culturile