De vreo doi ani de zile tot se bate apa-n piua pe marginea amendarii Codului Silvic si a legii privind stabilirea si sanctionarea contraventiilor silvice. Pentru a nu stiu cata oara, Guvernul a decis elaborarea unui act normativ care sa amendeze Codul Silvic si legea contraventiilor silvice.
La ora actuala exista pe ordinea de zi a Camerei Deputatilor doua proiecte legislative importante pentru domeniul silvic, si anume Proiectul de lege pri-vind completarea Legii nr.46/2008 – Codul Silvic si Proiectul de lege pentru modificarea si completarea Legii nr.171/2010 privind stabilirea si sanctionarea contraventiilor silvice. Dupa parerea specialistilor, prin amendamentele pe care le contin, cele doua initiative legislative mentionate nu aduc beneficii domeniului silvic, ci dimpotriva, creeaza brese in cadrul legal, ce pot duce la degradarea padurilor Romaniei. In paranteza fie spus, nu e pentru prima data cand parlamentarii nostri voteaza legi in defavoarea celor multi, dar in interesul lor. Si apoi, nici punctele de vedere cuprinse in rapoartele Comisiei pentru agricultura, silvicultura si industrie alimentara nu coincid cu cele ale Guvernului. In acest sens, ministrul delegat pentru Paduri Ape si Piscicultura, Lucia Ana Varga, a solicitat retri-miterea initiativelor legislative la Comisie in vederea corelarii acestora. Totodata, ministrul delegat pentru Paduri Ape si Piscicultura a fost mandatat sa pre-zinte Executivului in termen de 30 de zile un proiect de act normativ referitor la Codul Silvic si contraventiile silvice in vederea modificarii si completarii acestuia. Aceste modificari au drept obiectiv diminuarea taierilor ilegale si a abuzurilor in activitatea de exploatare a padurilor. In perioada imediat urmatoare vor fi programate dezbateri publice in care vor fi puse in discutie masurile propuse in acest proiect informativ.

Suprafata cu paduri a Salajului nici nu scade, nici nu creste. Oare?
Dezbaterile publice, controversele dintre Executiv si Comisia pentru Agricultura si Silvicultura nu aduc nici un beneficiu, nici padurilor statului, nici proprietarilor de terenuri forestiere private. Nu-i o noutate cand spun ca padurile Romaniei sunt jefuite fara mila. Stie si vede toata lumea asta (lumea din silvicultura). Sa nu mergem mai departe decat in Salaj. Daca priviti spre Meses, veti vedea muntele chelit. Asta sub pretextul regenerarii. In zona Cuceului, zeci de hectare de padure retrocedata au fost rase. La Soimus, firme din Baia Mare trimit peridoacele sa secatuiasca padurile sub privirile inmarmurite ale localnicilor. Sunt „praduiri cu forme legale” de care lucratorii silvici nu prea pot sa se lege. Potrivit lui Gyuri Gavril, seful Inspecto-ratului Silvic si de Vanatoare Salaj, furturile cele mai mari de masa lemnoasa se petrec in zona Pusta Vale, Mal II si Jibou. Aceste zone sunt populate de tigani care n-au in proprietate paduri si care ciordesc si ei cateva carute de lemne pe iarna pentru a-si incalzi odaile si madularele. Dan Maxim, din cadrul institutiei mai sus amintite spunea ca in acest an doar 7-8 infractiuni silvice au fost savarsite pe teritorilu Salajului. Or fi multe, or fi putine? Cert este ca in rapoartele ISVS Salaj, aceeasi cifra cu suprafetele de paduri ale judetului troneaza de ani de zile – 96.530 de hectare. Nici nu creste, pentru ca nu se fac impaduriri; nici nu scade, pentru ca sunt declarate paduri terenurile agricole impadurite natural. Purtatorul de cuvant la Directiei Silvice Salaj, Danut Fogosi, spunea ca din aceasta suprafata de 96.530 de hectare, doar 31.182 de hectare sunt paduri ale sta-tului. Restul, proprietate privata si proprietate publica privata (padurile primariilor). Romania se situeaza pe locuri codase intre statele europene in privinta suprafetelor de padure detinute. Doar 27 la suta din suprafata Romaniei reprezinta padurile, in timp ce media europeana este de 36 la suta. „La nivel de Salaj, tot cam 27 la suta detinem cu paduri din suprafata totala a judetului”, potrivit lui Gyuri Gavril. Cat lemn se fura, la modul real, nimeni nu stie. Pana se va trezi Guvernul sa modifice Codul Silvic si legea contraventiilor silvice, multi copaci din padurile Romaniei vor cadea din picioare.