Primul „sacrificat” este oficiul din Dumbrava Nord inchis la 1 martie. Urmeaza oficiul din Bradet si cel de pe platoul de marmura. Ramanem doar cu posta din spatele Primariei. Pentru „linistea” celor care locuiesc mai departe de centru, va mai exista un ghiseu la Astralis
Primavara a venit cu vesti proaste pentru angajatii oficiului postal si pentru locuitorii din cartierul Dumbrava Nord. La 1 martie s-a dispus inchiderea primului oficiu postal din Zalau, adica cel din Dumbrava Nord. Am luat legatura cu liderul de Sindicat al lucratorilor postali, Calin Balog, care a confirmat oficial ca punctul de lucru din cartierul Dumbrava Nord a fost „zavorat”. Urmeaza oficiul din Bradet si cel de pe platoul de marmura. „Nu se cunosc exact motivele pentru care s-a dispus amanarea deciziei de a inchide celelalte oficii postale. Planul face parte din proiectul Companiei Posta Romana si va asigur 100 la suta ca se vor inchide, asa cum s-a presupus initial”, precizeaza Calin Balog. Desi inchisa, unitatea nu a disponibilizat si operatorii postali care au activat in sediul respectiv. Ideea Companiei a fost sa ii transfere la Oficiul Postal nr. 2, situat in Astralis.
Un singur oficiu la 50.000 de locuitori
Potrivit liderului sindical, proiectul Companiei are in vedere un oficiu postal la un numar de 50.000 de locuitori. Prin urmare, „in cazul unui oras precum Zalau, care are aproximativ 58.000 de locuitori, va exista un singur punct de lucru, si cel mai probabil va ramane un ghiseu exterior, cel situat la Astralis”. Intrebat despre volumul de munca transferat si confuzia creata, liderul a tinut sa precizeze ca cetatenii din Dumbrava se pot adresa, incepand din acest moment, ghiseului din zona Astralis.
In ceea ce priveste oficiul din Dumbrava Nord si oficiul situat vis-a-vis de Galeriile Meses, un subiect cu iz „de scantei” a fost reprezentat de faptul ca ambele sedii au fost inchiriate Postei Romane. Chiar daca acest fapt a presupus costuri suplimentare din partea Companiei, „nu se poate considera ca doar implicatiile financiare au condus la inchiderea lor, deci e doar un motiv”, mai sustine liderul sindicalistilor. Spre exemplu, sediul oficiului de pe platoul de marmura este inchiriat de catre compania Romtelecom.
„E usor sa dai directive din birou”
Calin Balog afirma ca situatia se poate observa cel mai bine din teren si nu e de acord cu tot felul de hotarari luate din birou. „Noi, cei de aici, cunoastem cel mai bine situatia si va raspund cu mare placere oricaror intrebari, deoarece sunteti singurii prin intermediul carora ne putem face auziti”. In analogie cu situatia Olandei, sigura tara in care serviciile postale au fost preluate de la stat si mai apoi privatizate. Procesul de privatizare a avut transparenta, iar populatia a fost consultata, in prealabil. In cazul Romaniei, privatizarea se efectueaza „pe genunchi”, are loc in conditii dubioase si populatia nu este instiintata despre implicatiile pe care le presupune acest proces. „Statul roman privatizeaza tot la cererea FMI, dar culmea e ca acelasi organism international nu a dispus masuri similare in tarile pe care le reprezinta”, spune Balog.