Cei mai multi someri provin de la Elite Bobota
2,2 milioane de lei (22 miliarde de lei vechi) a platit Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca (AJOFM) Salaj catre cei 4.400 de someri pe care ii are in evidenta, ne-a declarat Alexandru Pura, director adjunct in cadrul institutiei. Banii reprezinta contravaloarea indemnizatiei de somaj, care, potrivit legii, este de 75% din salariul minim pe economie, la care se adauga o cota procentuala intre 3% si 10% aplicata la media salariilor din ultimele 12 luni.
Pentru plata somerilor indemnizati, in 2009, Agentiei Judetene i-a fost alocat un buget de 16 milioane de lei (160 miliarde de lei vechi), insuficient, de altfel pentru acoperirea necesarului. Totusi, Mircea Pop, si el adjunct al institutiei, spune ca nu vor fi probleme din acest punct de vedere, intrucat sunt asteptate rectificari de buget spre sfarsitul anului. “Ca si in alti ani, statul roman se va imprumuta in trezorerie pentru a putea plati drepturile banesti somerilor”, este de parere Pop.
In ultima perioada, trei angajatori au notificat AJOFM Salaj ca vor opera disponibilizari, sustine Alexandru Pura. Este vorba despre Romsilva, care, incepand cu luna iulie, va trimite in somaj trei persoane, Silcotub, care disponibilizeaza 64 persoane, tot din iulie, si de Elite Industries Bobota. Firma din urma va lasa fara un loc de munca 180 de persoane, al caror preaviz, explica Pura, expira la finele lunii in curs.
Absolventii vor creste rata somajului
Potrivit reprezentantilor AJOFM Salaj, la finele lunii mai, institutia avea in plata 4.400 de someri, rata somajului existenta la nivelul judetului fiind de 7,63%. “In fiecare saptamana, in evidentele noastre intra aproape 200 de someri, in timp ce abia 20 isi gasesc un loc de munca. Daca luam in calcul ca in curand vor absolvi liceul si scolile de arte si meserii peste 2.000 de tineri, ne asteptam ca rata somajului sa ajunga la 8-9%”, precizeaza Mircea Pop.