„Ne bucuram si va feli-citam ca ati gasit la bugetul Sanatatii un miliard de euro pentru a plati arieratele catre firmele de medicamente, insa nu intelegem de ce nu pot fi gasite doar 40 milioane de euro pentru a fi crescute ve-niturile rezidentilor. Am solicitat prin Rezolutia Adunarii Generale a Colegiului Medicilor din Romania cresterea in cursul acestui an a salariilor rezidentilor, care, efectiv, nu pot supravietui dintr-un salariu de mai putin de 200 de euro. Ne-ati raspuns ca nu se poate acum. Totusi, am descoperit cu uimire ca la alte categorii pot creste veniturile. Intelegem ingrijorarea dumneavoastra ca demisia a sase persoane dintr-o institutie, pe care in ultimul timp vedem ca nu doar o respectati, dar o si iubiti, constituie un fenomen foarte grav. Atat de grav incat ati propus ca un debutant din acea institutie sa fie remune-rat mai mult decat un medic primar chirurg, doctor in stiinte medicale cu 40 de ani vechime, care a salvat pro-babil mii de vieti, consumandu-si viata proprie”, arata Adunarea Generala a Colegiului Medicilor din Romania (CMR), in scrisoarea catre Ponta. Totodata, CMR ii se-mnaleaza premierului faptul ca, din 2007 si pana in prezent, si-au dat demisia din sistemul de sanatate peste 14.000 de medici, care au ales sa plece peste granitele tarii. Pentru pregatirea acestora, statul roman a investit peste 3,5 miliarde de euro, potrivit CMR. „Cati medici ar trebui, domnule prim-ministru, sa isi dea demisia, astfel incat sa fiti impresionat? Dupa cum stiti, noi nu am vrut sa tensionam climatul social din perioada alegerilor si nu am dus la indeplinire masura demisiilor in bloc din sistemul de sanatate. Dar sa nu credeti ca acest lucru inseamna ca medicii vor oferi la infinit dovezi de buna crestere determinate numai si numai de respectul fata de pacientii lor”, se mai arata in scrisoarea semnata de presedintele organizatiei, prof. dr. Vasile Astarastoae.
Prin acelasi demers, presedintele CMR il invita pe premier la Adunarea Generala a Colegiului Medicilor care va avea loc in 28 martie si la care vor participa 300 de reprezentanti ai breslei medicale. „Stimate domnule prim-ministru, este un ultim moment in care va co-municam ca nu mai putem accepta ca valoarea sociala sa fie inversata, nu mai putem accepta ca organele de forta sa fie mai apreciate in ochii guvernatilor decat cei care salveaza vieti in conditii extrem de vitrege, fiind supusi tot timpul riscului de a fi blamati si lapidati in piata publica. Asteptam in cel mai scurt timp, de la Guvernul, pe care il reprezentati, o strategie coerenta a sistemului de sanatate, o strategie care sa arate preocupare pentru cei care il tin in viata in conditii dificile”, se mentio-neaza in scrisoare.
14.000 de doctori, in care statul a investit 3,5 miliarde euro, au plecat din tara
Articole
Postul Sfintei Marii
”Dacă lumea ar posti, nu s-ar mai face arme, n-ar mai fi războaie, tribunale și închisori. Postul i-ar ajuta pe toți să se înfrâneze, nu numai de la mâncare, ci să izgonească iubirea de arginți, lăcomia și orice vicleșug.” (Sfântul Vasile cel Mare) Dragi cititori, a început postul Adormirii Maicii Domnului, cunoscut în popor și sub denumirea de postul Sfintei Marii. Acesta durează două săptămâni și se încheie în data de 14 august, înainte de marea sărbătoare…
Mai mult...Solidaritatea
Ziua bună, dragi cititori! Într-o veche istorisire, doi soldați traversau, noaptea, o pădure înzăpezită. Atacați de o haită de lupi, ei s-au așezat spate în spate și s-au apărat reciproc. Astfel, fiecare a avut o perspectivă diferită asupra pericolului, dar, alegând să rămână împreună și să conlucreze, și-au putut salva viețile. Ce anume i-a salvat pe cei doi? Răspunsul este simplu și vădit: solidaritatea. Dacă aruncăm o privire pe rețelele de socializare la ecourile unor știri, dacă…
Mai mult...