De la 1 iulie se vor introduce cartile electronice de identitate care sunt de tip smart card, dupa model european, potrivit O.U.G 82 din decembrie 2012. Autoritatile anunta ca, pe langa datele de identitate, noile buletine vor contine inclusiv amprentele titularului. Important de retinut este faptul ca noile carti de tip smart card nu vor fi impuse si ca persoana care isi schimba buletinul poate opta pentru una normala, care va fi in continuare carte de identitate,nu smart card.
Fata de actualele carti de identitate, noile carti vor avea dimensiuni mai reduse, aproximativ cat un permis de conducere. „Cartea de identitate normala va contine date in format tiparit sau in format inscriptionat prin tehnologie laser, precum si elemente de particularizare si siguranta. Printre acestea se vor numara numele si prenumele titularului, sexul, cetatenia, data si locul nasterii, semnatura olografa, fotografia titularului, CNP-ul si adresa de domiciliu”, au precizat specialisti ai biroului de evidenta ai M.A.I. Smart cardurile vor avea aceleasi dimensiuni si vor contine in plus un cip cu datele biometrice si amprentele.

Numai in resedintele de judet la inceput
Potrivit lui Puscas Ioan, director la Directia Publica Comunitara pentru Evidenta Persoanelor din Zalau, cardurile vor fi introduse in prima faza in municipiile resedinta de judet si doar pe masura ce se va achizitiona tehnologia necesara si in celelalte servicii. In vederea aplicarii acestui act normativ, pe site-ul M.A.I se afla in dezbatere o hotarare de guvern care reglementeaza conditiile de punere in aplicare a prevederilor legale referitoare la noile carti de identitate.
Puscas Ioan ne-a mai informat ca cetatenii ale caror acte de identitate expira in urmatoarele sase luni pot solicita preschimbarea si, atentie, pentru actele de identitate expirate legea prevede amenzi intre 40 si 80 de lei. Numai in luna aceasta au fost aplicate de catre Serviciul Comunitar de Evidenta a Populatiei din municipiu peste 30 de astfel de amenzi. Cetatenii trebuie sa stie ca actul de identitate expira in ziua si luna nasterii cand se implineste termenul de valabilitate, indiferent de ziua si luna cand a fost eliberat.
Asa cum era de asteptat, vestea introducerii noului card starneste controverse. Un grup de 46 de organizatii non-guvernamentale au semnat o petitie prin care contesta introducerea smart-cardului. Acestia sustin ca noua carte electronica incalca drepturi fundamentale ale cetateanului asa cum sunt ele prevazute in Constitutie, respectiv libertatea individuala si protejarea datelor cu caracter personal. Pana acum, acest sistem a fost adoptat in 12 tari europene.