Platile nationale din sectorul vegetal scad in acest an la 27 de euro pe hectar, fata de 35 de euro pe hectar in 2012, iar pentru subventia pe cap de animal la bovine cuantumul se diminueaza cu 27 de milioane de euro.
Potrivit secretarului de stat in Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Achim Irimescu, in acest an tara noastra va beneficia de 1,21 de miliarde de euro de la Uniunea Europeana. Din acest total,la suprafata calculata, fermierii vor primi doar 140 de euro la hectar contributie europeana, la care se adauga inca 27 de euro, plati nationale, directe complementare pentru sectorul vegetal. „Cam aceasta ar fi suma care s-ar putea da in acest an fermierilor romani 140 plus 27 de euro” a declarat Achim Irimescu.
Diminuarea nu se opreste aici. Pentru ca suntem in perioada de crestere graduala a subventiilor de la UE, incepand cu anul 2016, statul nu va mai putea acorda deloc subventii nationale, nici macar pentru sectorul vegetal. In 2016, insa, vom ajunge la suta la suta plati europene, deci, practic, nu mai avem voie la plati complementare in nici un sector vegetal.
Scaderi semnificative vor inregistra si subventiile la bovine. Daca in 2012 , totalul a fost de 219 milioane de euro contributie romaneasca, in 2013 suma va fi de doar 192 de milioane de euro. Si la platile pentru ovine se vor inregistra scaderi, insa nu atat de mari. Deci, de la an la an, suma se reduce din cauza cresterii fondurilor europene. Chiar daca reforma nu mai prevede acordarea de plati complementare in cazul Romaniei, pentru ca se modifica schema de plata la nivel european, mai este o speranta. Potrivit spuselor mai marilor agriculturii europene, mai mult ca sigur reforma nu se va aplica de la 1 ianuarie 2014, ci se va aplica mai degraba de la 1 ianuarie 2015. „Acest lucru ne ofera o gura de aer, pentru ca putem acorda in continuare platile complementare pentru animale si chiar pentru vegetal, chiar daca suma se reduce”, a concluzionat secretarul de stat in Ministerul Agriculturii
In acest an scad subventiile nationale pentru agricultura
Articole
Postul Sfintei Marii
”Dacă lumea ar posti, nu s-ar mai face arme, n-ar mai fi războaie, tribunale și închisori. Postul i-ar ajuta pe toți să se înfrâneze, nu numai de la mâncare, ci să izgonească iubirea de arginți, lăcomia și orice vicleșug.” (Sfântul Vasile cel Mare) Dragi cititori, a început postul Adormirii Maicii Domnului, cunoscut în popor și sub denumirea de postul Sfintei Marii. Acesta durează două săptămâni și se încheie în data de 14 august, înainte de marea sărbătoare…
Mai mult...Solidaritatea
Ziua bună, dragi cititori! Într-o veche istorisire, doi soldați traversau, noaptea, o pădure înzăpezită. Atacați de o haită de lupi, ei s-au așezat spate în spate și s-au apărat reciproc. Astfel, fiecare a avut o perspectivă diferită asupra pericolului, dar, alegând să rămână împreună și să conlucreze, și-au putut salva viețile. Ce anume i-a salvat pe cei doi? Răspunsul este simplu și vădit: solidaritatea. Dacă aruncăm o privire pe rețelele de socializare la ecourile unor știri, dacă…
Mai mult...