S-au scumpit semintele, pesticidele si tot ce inseamna input. Iar piata de desfacere a produselor agricole stim cu totii cat de zgarcita e cu producatorul
Campania agricola de primavara, cum s-ar zice, bate la usa. Despre motorina subventionata nu se stie nimic.Adica se stie ca deocamdata nu o avem pentru ca mai marii de la Bruxelles nu s-au pronuntat inca la solicitarile Romaniei privind reducerea accizei la motorina. Preturile inputurilor au crescut la acest inceput de an, subventiile intarzie sa vina. Pe fondul datoriilor acumulate anul trecut si in asteptarea subventiilor, agricultorii sunt afectati si de aceste scumpiri ale inputurilor.
Isai Damsa, un fermier din Chendrea, comuna Balan, a luat in arenda sute de hectare de pe Lunca Somesului. In aceasta primavara, fermierul intentioneaza sa insamanteze 50 de hectare cu floarea soarelui, 120 de hectare cu porumb si vreo 5 hectare cu plante de nutret, respectiv sorg pentru siloz, iarba de Sudan, trifoi rosu, lucerna. „Pentru acestea am facut deja contractele de comanda pentru samanta. Pretul s-a ridicat foarte mult la samanta de floarea soarelui si la cea de porumb. De exemplu, la sacii de 80 de mii de boa-be, pretul a urcat undeva la 250 de lei, pret care nu se justifica”, ne-a spus fermierul. Damsa considera, de asemenea, ca si la pesticide preturile sunt mult prea mari. „Dupa calculele mele, preturile au crescut, in medie, cu aproape 20 de procente la inputuri.
Cultivarea unui hectar cu porumb costa 2700 de lei
Impreuna cu Isai Damsa si cu alti agricultori din Balan, am calculat costurile implicate de cultivarea unui hectar cu porumb de la infiintare pana la recoltare. Ne-am raportat la o tehnologie medie. „Dam 200 de ki-lograme azot brut, nu activ, care echivaleaza cu patru saci dati la siruit, adica pe randuri. Mai dam un sac si jumatate de ingrasaminte complexe la semanat. Cei patru saci de azot costa 250 de lei si inca 200 de lei costa ingrasamintele complexe. Asa ca numai azotul va costa 450 de lei. O samanta, nu de top, ci de mijloc, din punct de vedere al calitatii si al pretului costa 600 de lei pentru un hectar. Aplicarea tratamentelor cu doua erbicide, unul dupa semanat, inainte de rasarire si unul in cultura costa inca 250 de lei. Lucrarile pentru pregati-rea patului germinativ, dar si cele de protectia culturilor si de re-coltare, atrag costuri de peste 1300 de lei. Aratul va fi 400 de lei (motorina, ulei, uzura utilaj, tractorist), discuitul 200 de lei, semanatul 100 de lei, prasila mecanica 100 de lei, erbicida-rea 100 de lei, recoltarea cu transport inclus pe 7 kilometri 450 de lei. Deci, in total 2700 de lei, fara alte cheltuieli. Pentru tot ce este cultura pra-sitoare, acestea sunt costurile. La paioase, costurile sunt mai reduse cu doua – trei sute de lei la hectar”, ne-a explicat un grup de agricultori din Balan. Isai Damsa a facut precizarea ca, daca potrivit calculelor de mai sus nu obtii minim patru tone la hectar, agricultorul va iesi in paguba.