Din cauza numeroaselor plangeri la adresa medicilor venite din partea pacientilor sau a rudelor acestora, prin care sunt suspectati sau acuzati de malpraxis, reprezentantii Ministerului Sanatatii vor sa puna in dezbatere publica un nou proiect de Lege a Malpraxisului, lege care sa stabileasca foarte clar pedepse pentru medicii care gresesc si pun in pericol viata pacientilor.
„Ministerul Sanatatii considera ca legislatia privind rezolvarea cazurilor de culpa medicala trebuie revizuita de urgenta avand in vedere situatiile tot mai dese in care medici romani sunt suspicionati sau acuzati de malpraxis. Noile prevederi trebuie sa introduca notiuni si criterii clare pentru o mai buna gestionare a situatiilor de culpa medicala sau a suspiciunilor de culpa medicala, inclusiv a modului de stabilire si aplicare a sanctiunilor”, se arata intr-un comunicat de presa postat pe site-ul institutiei.
Actul legislativ va fi intocmit in baza propunerilor venite din partea specialistilor, a organizatiilor care reprezinta pacientii si a societatii civile. In perioada imediat urmatoare, reprezentantii Ministerului Sanatatii vor stabili un calendar al dezbaterilor pe seama legii malpraxisului, iar pana la jumatatea acestui an vor organiza dezbateri ample cu profesionistii din sistemul sanitar, cu societatea civila, cu asociatii ale pacientilor, Colegiul Medicilor, companiile de asigurari si reprezentanti ai Baroului National, in urma carora actul normativ va fi inaintat Parlamentului Romaniei pentru dezbatere si adoptare.
Noua sesizari de culpa medicala anul trecut in Salaj
Actualele prevederi legale ingreuneaza demersurile cetatenilor in cautarea dreptatii atunci cand medicii au abateri grave. Din acest motiv, dar si din cauza numeroaselor cazuri de malpraxis mediatizate atat in presa locala, cat si in presa nationala, sefii din Sanatate sunt decisi sa schimbe legea pentru ca medicii sa fie pedepsiti iar pacientii sau rudele acestora sa primeasca despagubiri. In Salaj, cel mai mediatizat caz in care familia unui pacient acuza medicul de malpraxis este cazul fratelui doctoritei Daniela Zaharia. Ioan Zaharie, de 58 de ani, care a fost internat in 2 octombrie la Spitalul Jude-tean de Urgenta din Zalau din cauza unei rani la cap. Pentru ca era nevoie de o operatie estetica pentru refacerea scalpului, a fost internat pe sectia de chirurgie plastica. A fost programat pentru inter-ventie pe 5 octombrie, insa operatia a fost amanata. Doctorii au decis sa-l opereze duminica dimineata si se pare ca pacientului i s-a facut anestezie generala si a murit inainte sa fie efectuata operatia. Cel putin in certificatul medical de constatare a decesului, medicul legist a trecut ca si cauza initiala anestezia cu mialgin, care a dus la insuficienta cardio-respiratorie acuta si decesul pacientului.
Insa la Colegiul Medicilor Salaj au fost depuse, potrivit presedintelui Liviu Oroianu, nu mai putin de noua sesizari de culpa medicala, iar comisia de malpraxis din cadrul Directiei de Sanatate Publica Salaj a fost sesizata in ultimii cinci ani de doua ori, una dintre sesizari fiind a doctoritei Daniela Zaharia. „Nu va pot da nume, pentru ca nu avem voie sa facem asta. Pot sa va spun ca cinci cazuri au fost solutionate. In doua cazuri am avut medici contra medici, care s-au impacat pana la urma. In celelalte trei cazuri solutionate nu au fost probleme pentru medici. Mai avem pe rol patru cazuri, printre care si cel care va intereseaza”, declara Liviu Oroianu la momentul solicitarii facute de Graiul Salajului pentru lamuriri in cazul decesului lui Ioan Zaharie. In ce priveste comisia de malpraxis, din 2007 pana acum a fost sesizata in doar doua cazuri, din care unul este cazul Zaharia.