Crescatorii de bovine se plang ca nu au primit nici acum banii pentru platile nationale directe complementare pentru anul 2012. Desi Ministerul Agriculturii a promis initial ca valoarea acestora va fi de 640 de lei pe cap de animal, in final s-a ajuns la 500 de lei pe cap de animal, insa nici acestia nu au fost primiti, sustine inginerul Aurel Chereches, detinatorul unei ferme de bovine la Jibou.
Surse din APIA sustin ca cel mai probabil banii penru exploatatiile de bovine pe 2012 vor veni in luna aprilie. Numai ca pana atunci vacile trebuie sa manance, iar furajele s-au scumpit. Cat despre 2013, nu se stie nimic, mai ales ca fondurile vor fi alocate din bugetul acestui an. „Va fi mult mai complicat afirma si Mircea Pop, presedintele Asociatiei Crescatorilor de Bovine din Salaj. Va fi mult mai complicat, pentru ca din 2014 intra in vigoare noua Politica Agricola Comuna (PAC), iar bugetul din acest an nu va putea, mai mult ca sigur, sa le sustina”. Fermierii spun ca vor boicota APIA si vor depune cererile „in alb”. „Pentru ca tot timpul ni se promite o suma, apoi primim alta”, spune un crescator de bovine din Cehu Silvaniei.
Cererile trebuie depuse in perioada 1 martie-10 iunie. Detinatorii de animale vor trebui sa declare suprafata de teren agricol exploatata si numarul de animale detinute, dar si sa semneze ca sunt de acord sa li se opreasca impozirul pe norma de venit.
Mihai Borz din Sig, un cititor al ziarului nostru, ne scrie ca o astfel de masura este un abuz, fiind vorba de dubla impozitare. „Se omite faptul ca e vorba de persoana fizica, proprietara de teren agricol. Se incearca in mod abuziv o dubla impozitare, ca si cum am fi persoane juridice. Persoanele fizice, detinatoare de teren agricol in proprietate, au deja un impozit pe teren, stabilit in baza acelorasi calcule in functie de culturi. Este un abuz sa mai bagi inca o data un impozit in baza acelorasi calcule, pentru ca este o dubla impozitare. Guvernul mizeaza, insa, ca poate lua banii cu japca direct din subventie. In Europa se acorda aceasta subventie neconditionat si orice ar face acest guvern, nu se poate atinge de subventie fara acordul tau”, ne scrie in incheiere Mihai Borz. In localitatea Sig, in anul 1990 erau trei cirezi de vite care includeau in jur de 350 de animale. Anul trecut, imi spunea Florian Bonte, primarul comunei, mai existau vreo 60 de vaci in gospodariile cetatenilor. Daca se aplica impozitul pe norma de venit, sunt de parere crescatorii de animale, numarul acestora o sa se injumatateasca.
Crescatorii de animale sunt de parere ca impozitul pe norma de venit e un abuz
Articole
Postul Sfintei Marii
”Dacă lumea ar posti, nu s-ar mai face arme, n-ar mai fi războaie, tribunale și închisori. Postul i-ar ajuta pe toți să se înfrâneze, nu numai de la mâncare, ci să izgonească iubirea de arginți, lăcomia și orice vicleșug.” (Sfântul Vasile cel Mare) Dragi cititori, a început postul Adormirii Maicii Domnului, cunoscut în popor și sub denumirea de postul Sfintei Marii. Acesta durează două săptămâni și se încheie în data de 14 august, înainte de marea sărbătoare…
Mai mult...Solidaritatea
Ziua bună, dragi cititori! Într-o veche istorisire, doi soldați traversau, noaptea, o pădure înzăpezită. Atacați de o haită de lupi, ei s-au așezat spate în spate și s-au apărat reciproc. Astfel, fiecare a avut o perspectivă diferită asupra pericolului, dar, alegând să rămână împreună și să conlucreze, și-au putut salva viețile. Ce anume i-a salvat pe cei doi? Răspunsul este simplu și vădit: solidaritatea. Dacă aruncăm o privire pe rețelele de socializare la ecourile unor știri, dacă…
Mai mult...