Primul proiect de lege pentru regionalizare prevede ca Salajul sa faca parte din regiunea Nord-Vest, cu capitala la Cluj Napoca.
Romania va fi impartita in opt regiuni administrative, infiintate pe structura actualelor regiuni de dezvoltare, care vor avea competente exclusive sau partajate cu cele ale statului, un buget multianual si un presedinte, in fruntea unui consiliu regional, potrivit proiectului Legii privind regiunile. Proiectul prevede ca teritoriul national al Romaniei este impartit in opt regiuni. Din regiunea Nord-Vest ar urma sa faca parte judetele Bihor, Bistrita-Nasaud, Cluj, Maramures, Satu Mare si Salaj, cu resedinta in municipiul Cluj-Napoca. De asemenea, proiectul prevede ca autoritatile administratiei publice centrale si regionale exercita competente exclusive ale statului, competente partajate stat-regiune, in cazul in care ambele niveluri pot legifera, dar legile nationale au prioritate in caz de conflict, precum si competentele exclusive ale autoritatilor administratiei publice regionale.
Regiunea va fi condusa de un presedinte si un consiliu regional
Proiectul stabileste si functionarea Consiliului regional, care „se alege pentru un mandat de patru ani, care poate fi prelungit, prin lege organica, in caz de razboi sau de catastrofa”. Consiliul regional este asemanator Consiliul Judetean pentru ca va avea un presedinte, doi vicepresedinti si un secretar. Potrivit proiectului de lege, „Consiliul regional este autoritatea administratiei publice regionale, fiind compus din consilieri regionali, alesi prin vot universal, egal, direct, secret si liber exprimat, de catre persoanele cu drept de vot din regiunea respectiva”. In proiect se mai arata ca fiecare regiune isi stabileste un buget multianual, care trebuie aprobat si actualizat in fiecare an, si care este elaborat avand in vedere planificarea regionala. In fiecare regiune functioneaza cate o agentie pentru dezvoltare regionala, organism neguvernamental, nonprofit, de utilitate publica, cu personalitate juridica, care functioneaza in domeniul dezvoltarii regionale.
Beneficii pentru minoritati
In regiunile in care ponderea cetatenilor apartinand minoritatilor nationale este de peste 20 la suta din numarul locuitorilor, institutiile publice vor asigura folosirea, in raporturile cu acestia, si a limbii materne, in conformitate cu prevederile Constitutiei. Desi proiectul de lege nu vorbeste de reducerea numarului de functionari publici, liderii USL au subliniat faptul ca odata cu realizarea reorganizarii administrativ-teritoriale a tarii multe din posturile publice vor fi des-fiintate pentru ca aceste consilii regionale vor prelua o parte din atributiile administratiei locale dar si centrale.
Referendum in cazul in care Salajul se desfiinteaza
Daca PDL lua in 2011 in calcul desfiintarea judetelor, USL a dat asigurari ca actualele judete nu vor disparea de pe harta. Totusi, ca o masura preventiva, Consiliul Judetean Salaj a hotarat in urma cu doi ani ca in cazul in care judetul va fi desfiintat, populatia sa fie consultata prin referendum. Hotararea adoptata de CJ Salaj prevede ca locuitorii judetului Salaj „vor fi chemati sa se pronunte prin «DA» sau «NU» la urmatoarea intrebare: «Sunteti de acord cu desfiintarea judetului Salaj»?I. Data referendumului si calendarul se vor stabili in momentul in care problema desfiintarii judetului va reveni in actualitate.