Aproape saptezeci la suta dintre parinti recunosc ca nu stiu cu cine stau de vorba copiii lor pe site-urile de socializare. Nu verifica ce prie- teni sau contacte adauga copiii lor pe profilul de Facebook sau in lista de Messenger, de exemplu, iar aproape douazeci la suta dintre ei stiu despre copiii lor ca s-au intalnit fata in fata cu o persoana pe care au cunoscut-o pe internet. Organizatia „Salvati copiii” a prezentat marti, de Ziua sigurantei pe internet, „Studiul privind utilizarea internetului in familie”, care arata ca 86,2 la suta dintre copii spun ca folosesc internetul zilnic, iar 87 la suta dintre ei au cont pe Facebook. Dintre cei prezenti pe o retea de socializare, 29 la suta au profiluri publice. De asemenea, peste jumatate dintre copii afirma ca au fost jigniti sau deranjati in mediul online, iar 43 la suta spun ca in ultimul an au vazut pe internet imagini sau filme cu continut sexual. Pe de alta parte, 62,9 la suta dintre parinti spun ca nu veri-fica ce prieteni sau contacte au copiii lor pe net, 71,3 la suta nu controleaza mesajele de pe e-mail sau messenger, iar 58,7 la suta nu verifica site-urile vizitate de cei mici.
Potrivit studiului, aproape jumatate dintre parintii chestionati au afirmat ca stiu despre copiii lor ca in ultimul an au vazut imagini agresive sau violente cu oameni care ataca sau omoara alti oameni, 21,6 la suta ca au vazut imagini cu continut sexual pe internet, iar 19,9 la suta ca cei mici s-au intalnit fata in fata cu o persoana pe care au cunoscut-o pe internet.
Studiul mai arata ca majoritatea se intalnesc cu persoane de aceeasi varsta, vorbesc cu alte persoane despre aceasta intalnire, iar jignirile sunt principalul lucru pe care copiii il mentioneaza ca fiind deranjant. Studiul a fost realizat pe un esantion de 600 de copii cu varste intre 7 si 18 ani si 600 de parinti. Seful Serviciului de combatere a criminalitatii informatice din cadrul Inspectoratului General al Politiei Romane (IGPR), Virgil Spiridon, a declarat ca in Romania nu se inre-gistreaza un nivel ridicat de criminalitate informatica, insa peste tot in lume trendul in acest domeniu este in crestere. Potrivit lui Spiridon, specifice pentru Romania sunt, din acest punct de vedere, diversitatea, adica folosirea de modalitati de ope-rare vechi mereu imbunatatite, si noutatea. Reprezentantul IGPR a precizat ca anul trecut, in Romania, au fost inregistrate peste 1.000 de cazuri de criminalitate informatica, iar 200 au fost solutionate cu trimitere in judecata, in total fiind vizate 542 de persoane.