Dupa cum se stie, de la 1 februarie a intrat in vigoare noul Cod Fiscal. El prevede printre altele un nou sistem de impozitare a persoanelor fizice care lucreaza in agricultura. Premierul Victor Ponta recunoaste ca la capitolul „impozitarea in agricultura” „s-a lucrat in graba” si ca „vom interveni pe parcursul anului”.

Nu se cunoaste situatia din teren
Dar sa vedem ce spun fermierii salajeni despre noul impozit din agricultura.Marian Baban din Cernuc, comuna Garbou, este dezorientat cu privire la modul de calcul al normelor de venit dupa care urmeaza sa plateasca impozit. Norma de venit este stabilita la 4.709 lei pe hectar, dupa care detinatorul livezii plateste 16 la suta impozit. El spune ca s-au facut calcule din birou, pentru ca realitatea este alta. Nu poti avea acelasi venit si din livada de pruni ca din livada de piersici. Din livada batrana ca din livada tanara. Peter Luka, presedintele Asociatiei Pomicultorilor din Salaj, spune ca „fiecare tip de livada are un numar de pomi aferenti. Sunt pomi razleti, livada traditionala, livada semiintensiva, intensiva, superintensiva. Productia medie este estimata pentru fiecare tip de livada in parte. Si cheltuielile de productie sunt aferente fiecarui tip de cultura. Insa toate sunt la norma de de profit de 4.709 ron pe hectar, ceea ce nu e corect”. Asta denota cat de putin cunoaste statul situatia din teren.

Teoretic stam bine
Din satul Lazuri, comuna Valcau de Jos, Nicolae Brisc, ne instiinteaza telefonic ca el plateste impozit si dupa doua vaci si dupa terenul pe care sea-mana furaje. „Toate cifrele dupa care sunt facute calculele acestea sunt aiurea. Nu-i totuna sa cultivi porumb pe dealurile noastre, ori in Lunca Somesului. Dar indiferent de productie norma pe profit e aceeasi. Calculele au fost facute de niste birocrati sa-si justifice banii pe care ii iau. De pilda, la bovine, 50 la suta din efectivul inregistrat la DSVSA nu exista pe teren, ci doar pe hartie, iar din efectivul real cel putin jumatate o sa dispara in primul an de la aplicarea acestei legi. Deci, teoretic stam bine, in realitate mai prost nici ca se poate”, a concluzionat fermierul din satul lazuri.

Sa moara si capra vecinului
Sunt insa si fermieri care considera acest sistem binevenit pentru agricultura si pentru bugetul statului. Mircea Pop, presedintele Asociatiei Crescatorilor de Bovine din Salaj spunea ca „Sunt platitor de impozite de o gramada de ani. Am ferma zootehnica cu autorizare si contracte cu medicul veterinar. Imi vin pe cap controale de toate felurile. Supra-vietuiesc alaturi de taranii care primesc subventii pe zeci de hectare, au oi, vaci si nu contribuie cu nimic la buget. Sa platim si impozitul acesta ca pe orice taxa, pentru ca toti vrem sa ne fie mai bine”.