Florile sunt utilizate de multa vreme ca remedii traditionale pentru boli comune, insa de ceva vreme sunt utilizate si pentru maladii mai grave, de la Alzheimer la cancer. Ghioceii sunt utilizati in mod traditional ca remediu in cazul durerilor de cap, ca analgezic si antidot in cazuri de otravire. In epoca moderna au devenit insa si remediu contra formelor usoare spre moderate de dementa. Bulbul ghiocelului contine galantamina, care contribuie la cresterea nivelului de acetilcolina, o substanta din creier implicata in transmiterea mesajelor de la celulele nervoase, potrivit dailymail.co.uk. Maladia Alzheimer este asociata cu scaderea nivelului de acetilcolina, iar in cazul acesteia, galantamina opreste sau incetineste declinul, ajutand memoria. Initial, galantamina a fost testata contra maladiilor oculare si a tulburarilor cardiace si gastrice, si abia in anii 1980 s-a descoperit ca este benefica in cazurile de dementa.
Sofranelul, ruda si cu sofranul, este utilizat de mult timp in medicina traditionala contra indigestiei, scaderii libidoului, ca analgezic, contra lipsei de concentrare, depresiei, astmului si reumatismului. In timpurile moderne acesta este utilizat si ca tratament impotriva durerilor de dinti si a degenerarii musculare provocate de imbatranire. Sofranelul influenteaza nivelul de grasime stocata in ochi, fortificand celulele, spun specialistii de la Universitatea din Sydney. De asemenea, intr-un studiu pe bolnavi de Alzheimer s-a descoperit ca extractul de sofranel imbunatateste capacitatile mintale ale acestora.
Lavanda combate in mod traditional insomnia, alopecia, anxietatea si stresul, fiind sedativa, relaxanta si antidepresiva. In timpurile moderne s-a descoperit ca uleiurile continute de lavanda au calitati analgezice, fiind utilizate contra durerilor de dupa interventii chirurgicale, potrivit unui studiu al cercetatorilor de la Universitatea din Maryland.
Despre amareala se spune in folclor ca planta era data vacilor pentru ca acestea sa produca mult lapte, dar si mamelor care isi alaptau bebelusii, din acelasi motiv. Planta este insa folosita si in tratarea anxietatii, insomniei, nelinistii si contra problemelor de memorie. In timpurile moderne, planta este folosita pentru efectul protector asupra celulelor nervoase, potrivit unui studiu realizat de o echipa de cercetatori din Seul.
Narcisa este folosita impotriva maladiei Alzheimer, bulbul florii continand galantamina. De asemenea, substantele din narcisa sunt utilizate pentru a spori eficienta medicamentelor antidepresive. Un studiu realizat in China a stabilit ca unii compusi din narcisa pot fi folositi cu succes in cazurile de leucemie.