La sfarsitul anului 2011, Comisia Europeana a aprobat ca Romania, alaturi de alte cinci state membre UE, sa beneficieze de facilitati suplimentare la accesarea fondurilor europene, in vederea cresterii ratei de absorbtie. Plafonul minim de cofinantare scadea atunci de la 15 la suta la 5 la suta.
Recent, Comisia Euro-peana a anuntat ca cofinan-tarea proiectelor din fondurile Uniunii Europene va reveni de la 5 la suta la 15 la suta, la sfarsitul lunii martie, desi Fondul Monetar International a acceptat ca termenul sa se prelungeasca pana in iunie.
Pe parcursul acordului cu Comisia Europeana, Romania a beneficiat de o derogare obtinuta de fosta guvernare, care permitea ca proiectele publice finantate din fonduri europene sa fie cofinantate in proportie de 5 la suta si nu de 15 la suta cum este stabilit in mod uzual. Guvernul actual a solicitat Fondului Monetar International prelungirea cu trei luni a intelegerii care expira in martie si s-a angajat sa ia masuri de recuperare a intarzi-erilor in privatizare si reforme structurale, dar Comisia Europeana a decis sa inchida acordul in martie asa cum era stabilit.
Seful misiunii FMI in tara nastra, olandezul Erik de Vrijer, a declarat ca un nou acord cu Fondul nu se va putea incheia fara a fi semnata si o intelegere cu Comisia Euro-peana, intucat Romania este parte din UE.