„Consumul excesiv de sare, zahar si grasimi daunea-za grav sanatatii”, este aver-tismentul pe care autoritatile il transmit, prin mijloacele media, cetatenilor. In socie-tatea de consum de astazi, ofertele din magazine te atrag cu ambalajele frumos colorate sau cu ofertele de pret irezistibile. Insa, intre oferte si ceea ce e bine pentru sana-tatea fiecaruia persista temerile ca anumite alimente sau produse alimentare fac mai mult rau decat satisfacerea unei pofte de moment.
Aproape toate produsele alimentare care au mare succes in randul consu-matorilor contin prea multa sare, zahar sau grasimi. Intr-un top al celor mai nocive alimente, prima pozitie o ocupa margarina, pentru ca acest produs contine grasimi vegetale hidrogenate. Insa nici grasimile naturale, mai ales cele provenite din carnea de porc, nu sunt foarte sanatoase. Salajenii au o adevarata cultura gastronimica in privinta preparatelor din porc, insa trebuie avut in vedere faptul ca era cea mai accesibila carne pentru locuitorii satelor din judet si la muncile agricole grele, manuale, in general. O bucata de slanina cu ceapa zdrobita in prosop asigura caloriile necesare unei zile de munci agricole, insa situatia in domeniul ocupational s-a schimbat, mare parte din angajatii salajeni presteaza munci usoare, dar obiceiul culinar s-a pastrat. Tot printre alimentele nocive, specialistii introduc dulciurile, din pricina continutului mare de zahar. Nu sunt uitate nici mancarurile gatite cu rantas sau prajeli, care afecteaza foarte tare organismul. Iar produsele de fast-food gatite in ulei incins sunt si ele adevarate otravuri culinare, spun specialistii in nutritie. Lucruri de care ar trebui sa te feresti, daca vrei ca la un moment dat sa nu ai surprize.

Doctorul Marius Calinici recomanda produsele alimentare cu termen mic de valabilitate si, daca este posibil, alimente proaspete, indiferent ca este vorba despre legume, fructe sau carne si produse lactate.

Doctorul Calinici recomanda consum ponderat
Doctorul Marius Calinici considera ca produsele ali-mentare care se gasesc pe rafturile magazinelor nu sunt nocive, in caz contrar acestea nu ar fi comercializate in mod legal. „O astfel de categorie de alimente nocive nu exista, pentru ca ar fi interzise. Este adevarat ca o serie de ali-mente, consumate in cantitate mare, pot genera probleme de sanatate. Produsele alimentare cu grad inalt de prelucrare industriala, care contin din abundenta conservanti sau cu continut imbogatit cu grasimi, consumate in mod excesiv, pot sa nu aiba efectele dorite”, spune doctorul Calinici. Asa ca, specialistul in nutritie recomanda ca atunci cand mergi la un magazin pentru a te aproviziona cu alimente sa tii cont de anumite lucruri, esentiale pentru pastrarea sanatatii.
In primul rand, cand pui alimente in cos, trebuie sa te uiti la termenul de valabilitate. Pe de o parte, trebuie sa ai grija sa nu fie expirate produsele respective. Insa, potrivit doc-torului Calinici, o perioada mare de valabilitate a unui produs alimentar arata si faptul ca acesta contine multi conser-vanti, ceea ce nu este tocmai indicat sa consumi. Si, daca tot te uiti dupa termenul de valabilitate, citeste si continutul produsului. „In general pe eticheta este trecut continutul produsului in aditivi, E-urile. Cu cat lista e mai lunga, cu atat aceste produse sunt de evitat”, precizeaza Marius Calinici. Insa nu exista aliment comer-cializat in magazine care sa nu aiba in continut E-uri. „Nu este gresit sa cumparam aceste alimente. Sfatul meu e ca acestea sa nu se regaseasca in meniul nostru zilnic. Nu o sa ai probleme daca mananci o data pe saptamana, de ex-emplu, supa la pachet. As recomanda, totusi, sa se faca supa de legume, de carne de pui, pentru ca e mai sanatoasa decat consumul zilnic al supei la pachet”, arata Calinici.
O alta categorie de produse alimentare care provoaca discutii sunt mezelurile. Doc-torul Calinici spune ca atunci cand cumperi mezeluri este de preferat sa alegi mezeluri proaspete, cu termen mic de valabilitate, tocmai pe consi-derentul ca un termen lung de valabilitate indica pre-zenta mare a unor con-servanti.
In ceea ce priveste legu-mele congelate care se comercializeaza in super-marketuri, sunt preferabile legume deshidratate care stau in magazine si cate o saptamana – doua pe rafturi. „Tehnica de congelare rapida a legumelor ajuta la pastrarea calitatilor nutritive ale aces-tora. Eu le prefer legumelor care stau mult timp pe raft si ajung sa se deshidrateze”, arata doctorul Calinici.

Carnea injectata cu apa – pret mic pentru gheata multa
Pretul mic al carnii con-gelate in raport cu produsele de carne refrigerate fac cu ochiul clientilor. Diferenta o face cantitatea de apa injectata in carne. Nu exista gospodina care sa nu fi observat cantitatea de apa mare pe care o lasa carnea de pui sau de porc decongelata. Este o tehnica de inselare a consumatorului pe care o practica unii producatori. Bulgaria a interzis deja comercializarea carnii de pui injectate cu apa, insa la noi nimeni nu ia atitudine inca. Care cumpara este inselat la cantitate. Doctorul Calinici spune ca pentru consumator nu este un pericol, in ce priveste sanatatea. „Prin congelare, orice carne isi pierde calitatile nutritive, iar la injectarea cu apa se fac cristale mari de gheata la nivel celular. Insa aici vorbim doar de textura, care se modifica, si de pierderea sucurilor nutritive din carne, prin decongelare. Continutul de apa intracelulara ajunge la carne la 40 la suta, iar carnea mai grasa contine si pana la 60 la suta apa. Ca sa-si pastreze cat de cat fluidele nutritive, este recomandata decongelarea carnii in timp indelungat. Pui carnea la decongelat seara, in frigider, si o lasi pana dimineata, abia apoi o gatesti. Pierderile de fluide nutritive se produc la decongelarile rapide, de exemplu daca pui carnea in apa calda sau o decongelezi in cuptorul cu microunde”, arata doctorul Calinici.